Politika

ODBOR ZA IMENOVANJE SKUPŠTINE GRADA NIŠA: Marija Ranđelović, novi direktor Narodnog univerziteta Niš

Marija Ranđelović, master pedagoških nauka predložena je na sednici Odbora za imenovanje za novog direktora Narodnog univerziteta Niš, dok je Igor Novaković predložen za predsednika Nadzornog odbora JKP „Naissus“ Niš.

Na istoj sednici su predloženi i novi članovi upravnih odbora Narodnog muzeja i Narodne biblioteka „Stevan Sremac“, a radi se o kandidatima Nemanji Nikoliću, strukovnom sanitarno ekološkom inženjeru i Draganu Mirkoviću, saobraćajnom tehničaru.

Mada su predlozi usvojeni i biće dostavljeni Skupštini grada Niša i odbornicima na odlučivanje, sednica na kojoj se raspravljalo o pomenutim predlozima protekla je u burnoj raspravi o pojedinim kandidatima, a osnovna zamerka se odnosila, kod nekih, na njihovo zvanje i ustanove u kojima će se naći.

Braneći kanidate koji su predloženi, Slavoljub Vlajković je ispred SPS-a i predlagča nikih kandidata naglasio da mesto direktora nije pozicija na kojoj bi se mladi ljudi učili da rukovode, već je potrebno da kandidati imaju u biografiji neki profesionalni razvojni put.

„Marija Ranđelović se godinama bavi vaspitanjem i dece i omladine i odraslih ljudi, a poznata je i u oblasti kulture jer iza nje stoji nekoliko izdatih knjiga. Ona je iskusna mlada osoba koja je svoje znanje već potvrdila u radu u ostalim ustanovama u gradu jer je bila i direktor Doma učenika srednjih škola“, istako je Slavoljub Vlajković, odbornik SPS-a koji je u ovom slučaju i predlagač.

„I kada se radi o Igoru Novakoviću argumneti su isti. On je već bio na rukovodećim mestima, bio je direktor Jugoistoka i ima dovoljno znanja za funkciju za koju se imenuje. Nisam protiv toga da se za neke funkcije imenuju mladi ljudi, ali mesto direktora ili predsednika Nadzornog odbora ne može da bude funkcija na kojoj bi se neko učio da se bavi određenim poslom. Kandidati u ovom slučaju moraju da imaju biografiju sa razvojnim putem što je slučaj kod oba kandidata“, istako je Vlajković, ali nije želeo da komentariše pitanje novinara koja se odnosilo na krivičnu prijavu protiv Igora Novakovića.

„U zakonu o javnim preduzećima nigde ne stoji da protiv predloženog lica ne sme da se vodi postupak i samim tim ne postoji nikakva prepreka da Igor Novaković bude na funkciji za koju se predlaže“, dodatno je objasnio Ivan Jovanović, predsednik Odbora za imenovanje. „Potreban je samo dokumnet da on nije osuđivan na kaznu dužu od šest meseci“.

Najviše zamerki na predloge imala je Radmila Popović ispred Niške inicijative čija se glavna zamerka odnosila na to da se na funkcijama samo rotiraju jedni te isti ljudi, da nema mladih kadrova te da nema vanstranačkih ličnosti.

„Sada Socijalistička partija Srbije predlože za direktora Narodnog univerziteta i za predsednika Nadzornog odbora JKP „Naissus“ kadrove koji su poznati od ranije i koji se već duže vremena rotiraju na funkcijama potvrđujući praksu „jednom direktor, uvek direktor“, ističe Radmila Popović. „Na taj način se stvara praksa da neko, ko u stranci postigne neki nivo pozicioniranja, uvek imati zagarantovano mesto i funkciju“.

Ona je dodala da je posebno iznenađena predlozima za članove upravnih odbora ustanova u kulturi.

„Za upravne odbore ustanove kulture delegiraju se osobe koje se prvi put na zvaničan način sreću sa radom institucija kulture“, kazala je Radmila Popović i istakla da se boji da će takav odnos prema institucijama koje neguju kulturu istu dovesti do jedan potpuno nizak nivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com