Društvo

ODABRANI STANARI: Useljavanje u stanove za izbegla lica za mesec dana

Izgradnja stanova za izbegla lica u naselju Branko Bjegović je završena. U toku je izgradnja pristupnih saobraćanica, tako da se nakon završetka tih radova očekuje i prijem stanara. Prema navodima poverenika za izbegla lica Borisa Nužde porodice koje će se useliti u te stanove su izabrane i njihovo useljenje se očekuje za mesec dana.

Stanovi su namenjeni licima iz bivših jugoslovenskih republika. Konkurs je već završen, kazao je Nužda Niškim Vestima i dodao da je 55 porodica već odabrano. Odabrane su porodice koje su ispunile uslove konkursa i imaju pravo na taj vid stanovanja. To su porodice koje se sada nalaze u privatnom smeštaju svih ovih 20 godina.

“Ovih dana ćemo da raspišemo konkurs još za pet stanodavca kako bismo popunili kapacitet od 60 stanova koji su namenjeni zakupu odnosno otkupu”, istakao je Nužda.

Nije poznata još uvek cena zakupa koju će plaćati izbegala lica, niti po kojoj ceni će moći da ih otkupe. U Nišu živi oko 2.000 izbeglih lica iz bivših jugoslovenskih republika.

“Sva izbegla lica su mogla da konkurišu. Osnovni kriterijum prilikom izbora stanara bio je da nemaju rešeno stambeno pitanje. Vodilo se računa i o broju članova porodice i o njihovom socijalnom statusu”, rekao je Nužda.

U novom stambenom kompleksu u naselju Branko Bjegović nalazi se ukupno 75 stanova od kojih su 60 za otkup i zakup, a preostalih 15 je namenjeno socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima.

Izgradnju stanova finansirala je Evropska investiciona banka, donacijom od oko dva miliona evra, uz učešće grada Niša u vrednosti od 50 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Završava se rekonstrukcija ulice Miloša Đorića, glavna veza za novi kompleks zgrada za izbeglice

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com