Društvo

Odabrani izvođači za uređenje javnih toaleta u Nišu

Početkom godine najavljena je kompletna rekonstrukcija javnih toaleta u Nišu, međutim oni se do dana današnjeg nalaze u katastrofalnom stanju. Rekonstrukciju javnih toaleta dobila je firma “Bautehnika” na nedavno završenom tenderu, a za ovaj posao Grad je izdvojio 4,3 miliona dinara.

Prema odluci o dodeli ugovora predviđena je rekonstrukcija javnih toaleta u parku “Čair” i na nišavskom keju. Za rekonstrukciju toaleta u Čairu izdvojeno je iz gradske kase oko 2,7 miliona dinara, a za rekonstrukcija toaleta na keju 1,6 milion dinara sa PDV-om. Tender je, prema podacima sa Portala javnih nabavki, raspisala Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj.

“Ovaj posao biće sproveden u tri partije, a priva se odnosi upravo na rekonstrukciju javnog toaleta u parku Čair, druga na javni toalet na keju, a treća čiji je postupak još uvek u toku na tekuće popravke u javnim toaletima na teritoriji grada. Za treću partiju je predviđeno 470.000 dinara iz gradskog bužeta”, podaci su sa Portala javnih nabavki.

Na javnom toaletu u Čairu biće rekonstruisani mokri čvorovi, biće sprovedeni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. U odluci se još navodi da je ova firma u obavezi da sprovede nabavku i montažu sanitarnih uređaja i galanterije, radove na elektroenergetskim instalacijama na adaptaciji mokrih čvorova, sanaciji i rekonstrukciji objekta javnog toaleta i uređenju oko samog objekta.

Foto: S.P.

Radovi na keju obuhvataju građevinsko-zanatske radove sanaciju i rekonstrukciju objekta javnog toaleta, takođe radove na instalacijama vodovoda i kanalizacije, nabavku, i montažu sanitarnih uređaja i galanterije, kao i radove na elektroenergetskim instalacijama na objekta.

Radovi na rekonstrukciji toaleta u Čairu koštaju 2.235.800,00 dinara bez PDV odsnosno 2. 682.960,00 sa PDV-om, dok radovi na sanaciji toaleta na keju koštaju 1.381.050.00 bez PDV-a tj. 1.657.260,00 dinara sa PDV-om.

Na teritoriji grada Niša nalazi se osam javnih toaleta. Najstariji toalet je u jako lošem stanju i nalazi se iza Narodnog pozorišta. U njemu se još uvek koriste čučavci i pisoari, koji često nisu u funkciji. Najmlađi i najmoderniji je toalet na Trgu Kralja Aleksandra. Opremljen je liftom i prilagođen osobama sa invaliditetom i jedini koji ima toplu vodu, ali sredstava za higijenu gotovo nikada nema.

Foto: S.P.

Toalet u Tvrđavi iza galerijskog prostora Paviljona 77, renoviran je pre nešto više od šest godina. U parku Svetog Save postoji mobilni toalet koji je u solidnom je stanju, osim što često fale sredstava za higijenu. U funkciji je i javni toalet u Niškoj Banji.

U Nišu postoji još jedan toalet, na koji su građani zaboravili, konstruisan poput onog iza Narodnog pozorišta. To je toalet na Trgu Mije Stanimirovića u blizini Apelacionog suda.

Foto: S.P.

Decenijama je zatvoren, pa mlađe generacije ni ne znaju da uopšte postoji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com