Obrazovanje

Od učeničke kompanije do sopstvenog biznisa

Ekonomska škola iz Niša, jedna od najvećih i skoro vek stara obrazovna institucija u Republici Srbiji spoznala je da je jedan od posebnih vidova zapošljavanja, prepoznat na svetskom nivou, preduzetništvo.

To saznanje je utemeljeno na Agenda iz Osla o preduzetničkom obrazovanju u Evropi iz 2006. godine, kao i na podatku da oko 20 odsto mladih koji su učestvovali u učeničkim kompanijama u srednjoj školi, kasnije zaista i osnuju svoje preduzeće, kaže profesorka u ovoj školi Slađana Radojlović, a povodom predstavljanje Ekonomske škole tokom Svetske nedelje obrazovanja kada je izabrana među 100 najboljih škola u svetu.

‘’Sama činjenica da je naša škola u urbanoj sredini, a više od polovine njenih đaka potiče iz ruralne sredine, takođe nam je bila od značaja jer se promišljalo o preduzetništvu koje će biti inkluzivno, prilagodljivo i održivo, a to je naročito važno jer naši učenici mogu sagledati vezu između urbane i ruralne sredine i učiniti ih boljim mestima za život. Ta pozicija i povezanost naših učenika iz sela i grada donosi im svest o potrebi obezbedjivanja održivih oblika potrošnje i proizvodnje.Sve ovo bili su podsticaji za Ekonomsku školu iz Niša da traga za dugoročno održivim projektom kojim će se sve ove ideje objediniti’’, kaže ona.

Foto: Ekonomska škola

Godine 2016. je, u zajedničkom projektu, sa NVO Omladinskim edukativnim centarom iz Niša, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije škola je otvorila Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo jugoistočne Srbije u kome sve zainteresovane škole i mladi preduzetnici mogu da dobiju besplatnu pomoć i edukaciju i postala svojevrsni Inkubator za pokretanje učeničkih kompanija.

‘’Pod okriljem Ekonomske škole je nastalo oko stotinu učeničkih kompanija i biznis ideja koje su predstavljene javnosti na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i smotrama. Više hiljada učenika je prošlo edukativn programe i učestvovalo u neformalnom učenju preduzetničkih veština kojima se mladi osposobljavaju za samozapošljavanje i inicijative kojima će se okončati siromaštvo u svim oblicima’’, dodaje Slađana Radojlović.

Foto: Ekonomska škola

Cilj Ekonomske škole i njenog Regionalnog centra za preduzetništvo jugoistočne Srbije jeste i posticanje rodne ravnopravnost i osnaživati žena i devojčica za preduzetništvo.

‘’U tome smo vrlo uspešni jer u učeničkkoj populaciji Ekonomske škole dominiraju učenice, a osnežene kroz formalno i neformalno obrazovanje koje im se nudi one pokazuju izuzetne uspehe, inovativnost, kreativnost i osećaj za inkluzivno delovanje. Biznis ideje učenica donele su školi veliki broj priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima’’, dodaje naša sagovronica.

Mladi ljudi, pre svega učenici srednjih škola i mladi preduzetnici, prolaze kroz realne faze poslovanja jedne kompanije i postaju spremni da po završetku svog školovanja zaposle sebe, ali i druge radnike u okviru svojih kompanija, čime stvaraju uslove, servise, usluge i mehanizme za zapošljavanje mladih i unapređivanje zapošljivosti.

Foto: Ekonomska škola

Ponos Ekonomske škole jeste na desetine realizovanih projekata u sferi preduzetništva, a naročito nekolike izuzetno uspešne učeničke kompanije koje su nadrasle okvire škole i samog Regionalnog centra i nastavile svoj život kao realne kompanije koje posluju i imaju čak i izvozni program kao što je slučaj sa kompanjama: “BiOrganic” i “Organic” koje imaju koncepte organske proizvodnje.

‘’Iz našeg iskustva je moguće naučiti da ne treba olako odbaciti primere dobre prakse iz prošlosti, odnosno đačke zadruge, koncepti mogu biti izmenjeni u oblasti otvorenog učenja, mitovi mogu biti srušeni, organska proizvodnja jeste razvojna šansa za mlade i vršnjačka edukacija je moćno sredstvo inkluzije’’, ističe Slađana Radojlović.

Članovi učeničke kompanije „Organic“ iz Ekonomske škole u Nišu su svoj rad i svoja znaja podelili sa učenicima sa invaliditetom iz ŠOSO „14. oktobar“ i radili na praktičnoj izradi pakovanja za svoje organske čajeve. Mladi sa invaliditetom su imali priliku da se po prvi put upoznaju sa pojmom preduzetništva i načine prve praktične korake ka obavljanju preduzetničke delatnosti sa izuzetnim uspehom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com