Stari Niš

Od tabahane do fabrike

Da li ste znali da je na mestu izmedju Železničkog i Kamenog mosta (sa koga je nastala fotografija) u Osmanskom Nišu XVIII veka postojalo 23 „tabahane” odnosno radionice kože. Na mestu jedne od njih kraj novooformljenog Stočnog trga (1907. god) 1910. godine izgradjena je nova fabrika kože „Niške trgovinske banke”.

Naime tih godina u jeku carinskog rata izmedju Srbije i Austro-Ugarske izvoz srpske stoke bio je u padu, tako da se realno pojavio višak sirovina za štavljenje kože. Fabrika je u startu zapošljavala oko 150 radnika i proizvodila oko 450 tona sirove kože.

Foto: Vladimir Jovanović

Tipične arhitekture za moderna fabrička zdanja sa početka XX veka sa masivnim dimnjakom uz zgradu, fabrika je tokom decenija postojanja menjala ime ( Fabrika kože A.D. 1935. god.) i vlasničku strukturu (svima nama poznata je kao posleratna fabrika kože Djuka Dinić-1948. godine). Iz dokumenata saznajemo da je uspešno prebrodila razaranja u I i II svetskom ratu, svetsku ekonomsku krizu tridesetih godina ali nažalost nije uspela da preživi tranziciju usporenih promena poslednje decenije XX i preterano ubrzanih sa početka novog milenijuma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com