Društvo

Od sutra prijave za sufinansiranje zamene kotlova u domaćinstvima

Grad Niš sutra će objaviti konkurs za sufinansiranje troškova koje će imati domaćinstva koja kotlove za grejanje na ugalj i drva zamenjuju kotlovima na pelet ili gas, ili se priključuju na sistem daljinskog grejanja, najavljeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj istakao je da su grad Niš i Ministarstvo za zaštitu životne sredine za sufinansiranje mera u cilju smanjenja zagadjenja vazduha izdvojili 17,6 miliona dinara.

Ivan Pavlović, KLERP

“Za sufinansirannje nabavke kotlova na pelet biće utrošeno 11.160.000 dinara, za nabavku kotolova na gas 3.440.000 dinara i za priključene na sistem daljinskog grejanja tri miliona dinara”, izjavio je Pavlović. Kazao je da će gradjani imati rok od 30 dana da se prijave, a posebna komisija napraviće rang listu pristiglih prijava. “Oni kojima sredstva budu odobrena svoju investiciju imaju obavezu da realizuju do 30. septembra ove godine, a zahtev za refundaciju da podnesu do 15. novembra, da bi im novac bio uplaćen do 31. decembra”, objasnio je Pavlović.

Prema njegovim rečima prilikom bodovanja pristiglih prijava biće uzeta u obzir i socijalna kategorija, a ne samo uticaj na smanjenje zagadjenje vazduha. Usvojeno je, dodao je, sedam “vrlo bitnih” kriterijuma koji se tiču kategorija stanovništva koje bi trebale da budu u povlašćenijem položaju.

“Prednost će imati porodice koje imaju tri, četiri ili petoro dece, porodice koje imaju članove sa invaliditetom preko 70 odsto ili članove domaćinstva koji su ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije”, naglasio je Pavlović.

Dodatne bodove dobiće, rekao je, podnosioci prijava koji imaju više od 70 godina, kao i porodice koje imaju prihode manje od 40.000 po članu porodice.

“Važno je da peći koje se menjaju drugim budu trajno uklonjene i očekujemo da sa dodatnih 15 poena budu bodovani oni gradjani koji svoju prethodnu peć daju na reciklažu i to dokumentuju ugovorom sa ovlašćenim sakupljačem sekundarnih sirovina”, izjavio je Pavlović.

Kako je kazao, oni koji budu želeli da konkurišu za subvencije u cilju nabavke kotla na pelet ili gas, moraće da dostave potvrdu toplane da ne postoji mogućnost da se priključe na sistem daljinskog grejanja.

Pavlović je rekao da je interesovanje veliko i da se očekuje oko 2.000 prijava gradjana, a da će biti oko 200 potpisanih ugovora ove godine.

Prijave će se slati isključivo putem pošte na adresu Gradske uprave za organe grada i građanska stanja, u Ulici Nikole Pašića: 24. Konkurs će biti objavljen na sajtu grada ( www.ni.rs), na sajtu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i na ohlasnoj tabli u Gradskoj upravi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com