Lica Niša

Od slike da se naježiš! ORA Niš 1975. godina: Smenjuju se ponos, nostalgija i tuga

Hroničar Vukadin Dimitrijević podelio je sliku akcijaša "ORA Niš 1975" na kojoj se vidi tadašnja omladina koja radi na auto putu.

Ono što se nameće kao pitanje jeste, koliko je daleko od stvarnosti ovakva akcija danas?

Koliko bi majki dopustile deci da ovako kopaju pored puta?
Koliko bi majki dozvolilo da ovako bez majce budu na suncu?
Koliko bi dece pristalo da radi ovako?
Šta bi ta deca tražila, da rade ovako pored puta?

Nizala bi se pitanja još puno … ali u jednom sigurno možemo da se složimo, naučili smo mlade ljude da rade, danas su retki oni koji rado „zasuku rukave“.

Od svega što se dešavalo u komunizmu i bivšoj zajedničkoj državi možda najsvetliji primer jesu radne akcije (ORA). Gotovo da nema brigadira, koji sa nostalgijom i osmehom ne govori o danima kada su svojim rukama gradili pruge, auto-puteve, fabrike… To za njih tada nije bilo mučenje, težak rad već drugarstvo, ljubav i zabava.

A nastalo je puno toga baš iz njihovog dana, neka statistika govori da su akcijaši činili pravu malu armiju od dva miliona njih.

Ukupno je izgrađeno 16 pruga na prostoru bivše Jugoslavije sa ukupnom dužinom od 560 kilometara, 11 fabrika i industrijskih objekata, 5 hidrocentrala, a najveći poduhvat bila je izgradnj auto-puta „Bratstvo i jedinstvo“ u dužini od blizu 1070 kilometara a građen je čak devet godina.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com