Društvo

Od sezonskog gripa tri puta manje obolelih

U Nišu tri puta manje obolelih od sezonskog gripa nego prošle godine.

Manji je broj pacijenata, komplikacija takođe, a sporadično se javljaju pacijenti sa povišenom temperaturom koja ide čak do 39 pa i 40 i traje više dana.

Utisak lekara je da i pored evidentnog prisustva virusa, ova sezona je blaža nego prošla, a da o epidemiji nema govora. To je posledica većeg broja vakcinisanih građana protiv sezonskog gripa, čak 38% više.

Virus gripa koji je u ovom trenutku prisutan u gradu je grip tipa B. Vakcinu protiv gripa primilo je 8.150 naših sugrađana i time napravilo imunološki bedem. U najvećem broju slučajeva to su hronični bolesnici i gotovo da se niko vakcinisan nije javio sa simptomima gripa“, kažu u niškom Domu zdravllja.

Ukoliko ste propustili vakcinaciju, ostaje vam da se pridržavate opštih pravila. Što više provetravanja i izbegavanje boravka u zatvorenim, zagušljivim prostorijama. Pridržavajte se saveta lekara i budite oprezni, jer su gradski prevoz, telefon, kvaka, novac, prekidač za svetlo, lift, samo neke opcije gde virusi mogu da se zadrže, posebno ako je sa nabrojanim u kontakt došlo lice koje je prethodno kijalo ili kašljalo u šake.

Na Institutu za javno zdravlje Niš, ove sezone klinički je potvrđen 191 slučaj gripa na teritoriji Nišavskog okruga, a njih devet je dobilo i laboratorijsku potvrdu.

Do sada je jedna osoba preminula od komplikacija izazvanih gripom na Infektivnoj klinici KC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com