Društvo

Od početka godine 50 žalbi Savetu za štampu

Generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je danas u Nišu da je od početka godine Savet dobio oko 50 žalbi građana.

 

 

Gordana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu

“Ljudi se najčešće žale i to je tako od kako Savet postoji, na kršenje prvog poglavlja u Kodeksu novinara. To poglavlje se odnosi na istinitost izveštavanja i objavljivanje neproverenih i netačnih informacija, neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, na nerazlikovanje činjenica od komentara, pretpostavki i nagađanja”, rekla je Novaković.

Ona je kazala da Savet ima dosta i sve više žalbi koje se odnose na narušavanje privatnosti.

“Česti prekršaji su i kršenje pretpostavke nevinosti i to imamo i u vezi dešavanja u školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu”, kazala je Novaković.

Ona je podsetila da Savet za štampu, nakon što dobije žalbu građana, najpre proba da reši slučaj medijacijom, posredovanjem, između podnosioca žalbe i redakcije.

“Ukoliko redakcija objavi izvinjenje, ne ukloni tekst ili ne objavi demant onda o tome odlučuje Komisija za žalbu”, izjavila je Novaković.

Prema njenim rečima, mediji koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, imaju obavezu da objave odluku Komisije ukoliko se utvrdi da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

“Na žalost, postoji jedan broj medija koji ne prihvataju preporuke Saveta za štampu i njih ne možemo da obavežemo da naše odluke objave, njima izričemo javne opomene koje javno objavljujemo”.

Komisija za žalbe danas je razmatrala primedbe građana na tekstove objavljene u Sremskim vestima, OzonPresu, Pančevcu, Informeru, portalu Nova rs i Kuriru.

Sednica Komisije održana je u amfiteatru Filozofskog fakulteta i prisustvovali su joj studenti žurnalistike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com