Društvo

Od petka do nedelje “Karavan igre” u Nišu

Niš je jedan od 15 gradova u Srbiji u kojima će se od septembra do decembra ove godine, održati “Karavan igre”. Reč je o trodnevnoj manifestaciji čiji je cilj da približi klasičan balet I savremenu igru sugrđanima. Pokrovitelj karavana je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je i došla u Niš kako bi predstavila projekat.

Prema brojnim istraživanjima, jedan od glavnih razloga zbog kog mladih napuštaju svoje krajeve je, osim ekonomske situacije i nedostatak kulturnih sadržaja, izjavila je u Nišu Ana Brnabić. Upravo je ovo i podstaklo Vladu Srbije da podrži projekat “Karavan igre“.

Predsednica Vlade otvorila je i izložbu koja je uvod u “Karavan igre”
Foto: Niške Vesti

Decentralizacija kulutre i mogućnost pristupa kulturnom sadržaju u svim sredinama u kojima žive građani izuzetno su važni za Vladu Republike Srbije. Upravo iz razloga što želimo da stvaramo kreativnije generacije i što pored ekonomskog osnaživanja želimo da omoguićimo i kulturne sadržaje, proistekla je podrška Vlade projektima poput ovog. “, izjavila je premijerka.

Ideja je da projekat građanima približi klasičan balet

Ovaj projekat podsticaj je za negovanje navika aktivnog učestvotvanja  u kulturnim sadržajima koji se moraju razvijati kod svih starosnih grupa… ideja je da se građanima približi klasičan balet uz savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima. Za lokalnu samoupravu ovakvi projekti imaju veliki značaj, istakao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Značajno je što u jednom danu imamo podršku predsednice Vlade za ono što smatram najbitnijim za našu zajednicu- za kulutru i obrazovanje. Na tim stubovima počiva uspešno i razvijeno društvo i u tom smislu kao lokalna samouprava pružamo svoju podršku.”, izjavio je gradonačelnik.

Karavan igre je prilika da se podstaknu i lokalne samouprave i organizacije da ulažu u kulturu, čime se podstiče i turistički potencijal Srbije, naglašavaju organizatori. Svi programi biće besplatni a cilj je da trodnevne aktivnosti okupe minimum 3 000 posetilaca i učesnika svih generacija.

Realizaciju projekta otpočeli su Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Menotr iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Karavn u Nišu počinje u petak a završava se u nedelju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com