Ekonomija

Od Nove godine nova PARKIRALIŠTA, gradski AUTOBUS i aerodromska ZGRADA

Usvajanjem programa poslovanja javnih preduzeća u Nišu za narednu godinu predviđene su nove investicije koje će uglavnom finansirati sama preduzeća.

Niška javna komunalna preduzeća u 2017. godini planiraju izgradnju montažne garaže na Sinđelićevom trgu, parkiralište za autobuse i kamione na Bulevaru cara Konstantina, nabavku gradskog autobusa na gas, adaptaciju i proširenje Terminalne zgrade na niškom aerodromu, kao i ulaganja u zbrinjavanje otpada na gradskoj deponiji Bubanj.

Sednica Gradskog veća

Parking servis – nova parkirališta i informacione table

U toku 2017. godine planirana je i izgradnja montažne „fast park“ garaže na lokaciji na Sinđelićevom trgu, čime bi trebalo da bude obezbeđeno dodatnih 70 parking mesta na parkiralištu.

Planirana vrednost investicije iznosi 50 miliona dinara, a finansiraće se iz investicionog kredita, navodi se u Programu poslovanja JKP 2Parking servis“ – Niš za sledeću godinu, a Gradsko veće dalo saglasnost.

„U toku 2017. godine planirana je, uz dobijanje saglasnosti i neophodnih dozvola za izgradnju parkinga za teretna vozila i perona za polazak turističkih autobusa na lokaciji Bulevar svetog cara Konstantina. Planirana vrednost investicije u prvoj fazi iznosi 5 miliona dinara“, navodi se u Programu poslovanja „Parking servisa“ za 2017. godinu.

Ovo preduzeće je predvidelo da i naredne godine instalira informacione table sa brojem slobodnih parking mesta u ekstra zoni i delovima crvene zone za šta će biti izdvojeno 5 miliona dinara.

Montažna garaža “fast park” biće izgrađen iza Narodnog pozorišta

Finansiranje planiranih investicija predviđeno je iz sopstvenih prihoda JKP „Parking servis“ i iz pozajmljenih izvora odnsono iz bankarskih kredita i lizinga.

Podsetimo, Gradsko veće je na prošloj sednici usvojilo i odluku da JKP Parking servis ubuduće neće Gradu Nišu plaćati komunlanu taksu za oko 3.000 parking mesta od 20 miliona dinara na godišnjem nivou, već pet miliona kako bi sredstva mogla da se preusmere na poboljšanje usluga ovog preduzeća.

Direkcija za javni gradski prevoz grada Niša – nabavka gradskog autobusa

Direkcija za javni gradski prevoz prema Programu poslovanja za 2017. godinu planira da iz sopstvenih sredstava nabavi jedan polovni niskopodni autobus na komprimovani prirodni gas (CNG) koji bi uticao na poboljšanje kvaliteta prevoza, smanjenje troškova održavanja, a doprineo zaštiti životne sredine.

„Procenjena vrednost nabavke ovog autobusa je 8,4 miliona dinara bez PDV-a“, navodi se u Programu poslovanja JKP Direkcije za javni prevoz grada Niša za sledeću godinu.

JKP „Mediana“ Niš – zbrinjavanje otpada na gradskoj deponiji

Načelnik Uprave za komunalne delatnosti Miodrag Brešković je na sednici Gradskog veća rekao i da nove investicije u 2017. godini planiraju i JKP „Mediana“ koje predviđa 158,5 miliona dinara za zbrinjavanje otpada na gradskoj deponiji Bubanj, izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izradu plana prilagođavanja postrojenja na deponiji, kao i projekat eksploatacije deponijskog gasa.

Za ulaganja u objekte, opremu i poslovni inventar predviđa se 170,1 milion dinara, tako da će ukupna sredstva za nove investicije u Mediani iznositi 328, 6 miliona dinara.

To znači da će se, između ostalog, uložiti u autosmećare i autočistilice, traktore, autobus za prevoz radnika, kotolove sa pratećim elementima, kao i u opremu za prikupljanje, briketiranje i peletiranje biljnih ostataka itd.

JP „Aerodrom Niš“ Niš – nova Terminalna zgrada

Gradsko veće usvojilo je i odluku na Program poslovanja JP „Aerodorom Niš“ – Niš za 2017. godinu a po kojem se planirane investicije u cilju modernizacije aerodroma „Konstantin Veliki“ i razvoja putničkog i teretnog vazdušnog saobraćaja, ali da je za realizaciju tih investicija potreban duži period od jedne godine.

Aerodrom će investicije finansirati iz sopstvenih sredstava, kao i iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrasktrukture, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore „SMATSA“ Beograd, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd i Grada Niša.

Pored unapređenja i dogradnje sistema svetlosnog obeležavanja prilaznih svetala SAT i formiranje elektroenergetskog bloka, nabavke nove opreme za opsluživanje i kontrolu putnika, prtljaga i robe, kao i opreme za tehničke i vatrogasne jedinice, adaptiraće se i dograditi postojeća Terminala zgrada, proširiti za još dva šaltera za prijavu putnika i prtljaga sa trakastim sistemom, a sve kako bi se stvorili uslovi za opsluživanje dva aviona u isto vreme.

Niški aerodrom planira da montira i nove pasoške kućice, izgradi i asfaltira parking za putnička vozila sa sistemom naplate usluga, zameni ogradu duž granice komppleksa „Konstantin Veliki“, proširi sistem video nadzora i izradi ekspertize stanja poletno sletne staze.

Programi poslovanja ovih javnih komunlanih preduzeća će se naći pred odbornicima Skupštine grada Niša u sredu, 28. decembra 2016.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com