Stari Niš

OD NIŠA DO NIŠA – Tamnoputa „Nišlijka iz Gane“, uspešna manekenka koja je volela Niš

Daleke 1964. godine napustila je Niš kao tromesečna beba i u Ganu je otišla zajedno sa svojim roditeljima. Njen otac je studirao u Nišu zahvaljujući državnoj stipendiji gde je upoznao njenu majku Ljiljanu. Posle 22 godine tamnoputa „Nišlijka iz Gane“ dolazi u Niš. Avgusta 1986. godine u bašti kafića „Teodora“ u blizini tvrđavskog mosta sedela je tamnoputa Sara Afutu, i nju je tada zapazio novinar Narodnih novina.

 

Кada je Sara došla u svoj rodni grad, posle 22 godine nije mogla da se navikne na život i mentalitet ljudi ovde. Bila je uspešna manekenka i bavila se trgovinom robe u Gani i drugim zemljama. Nije mogla da razume mlade Nišlije koji nisu bili preduzimljiviji i hteli da se bave pokretanjem sopstvenih poslova već „od roditelja očekuju sve“.

Reporteru „Narodnih novina“ rekla je da je život u Gani drugačiji od onog u Nišu, tamo deca zarađuju od svoje 13, dok se trgovinom bave od 16. godine. Кada su u pitanju izlasci omladine u Gani, normalno je da i devojke plate piće.

„Vi ne dozvoljavate da plate devojke. Zato mladi sede u kafanama uz jednu – dve „koka-kole“. Ponekad mi je neugodno da prihvatim piće kada predosećam da moj kavaljer neće moći da plati“, bio je utisak Sare.

O Nišu je govorila kao o multikulturalnom gradu gde ljudima nije smetalo što je tamnije puti, a od svega najviše joj se sviđala Niška banja.

U Ganu je želela da se što pre vrati zbog biznisa koji je imala i jer ovde, kako je govorila, samo spava i jede pa se za tri meseca udebljala 10 kilograma i mislila je da je niko „neće uzeti za manekenku“.

U bivšoj Jugoslaviji Niš je bio jedan od nosilaca državne politike nesvrstanosti, a zbog prijateljstva sa zemljama Afrike i Azije ništa nije bilo neobično da na niškim fakultetima studiraju strani studenti. Sara, koja je rođena u Nišu je sada verovatno u Gani, ali njena priča koju su zabeležile Narodne novine, ostaje kao sećanje na to vreme.

 

 

Izvor: Istorijski arhiv Niš, Narodne novine

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Lepa priča. Kao osnovac u oš 21.maj, sećam se da je najkasnije do početka 1993.godine bilo tamnoputih studenata u domu medicinskog koji je bio iza ograde. Posle samo Grci ostali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button