Kultura

Od “Marka Mrče” do “Zane Zamfirović” put dug 41 godinu

Više od 700 mladih glumaca, više od dvadeset premijera, sigurno više od 1000 repriznih predstava, kilometri putovanja po zemlji i inostranstvu i pregršt nagrada sa brojnih festivala, sve je to stalo u 41 godinu trajanja omladinskog pozorišta “Treća polovina” iz Niša.

Omiljeni kod publike, više od četiri decenije traju bez stalne adrese, bez sponzora i donacija. Stvaraju i danas, velikodušno prihvaćeni od strane Dečijeg kulturnog centra u Čairu, gde će u subotu 10. oktobra od 20 sati, obeležiti godišnjicu svog pozorišta.

“Zbog epidemiološke situacije, nažalost, nećemo igrati predstavu već ćemo podeliti nagrade glumcima koji su tokom 2019. godine na raznim festivalima dobili nagrade, ali smo tek sad u situaciji da ih uručimo. Odaćemo poštu Desimiru Stanojeviću, jednom od osnivača “Treće polovine”, a sadašnji članovi će govoriti stihove niških pesnika”, kaže Ivana Nedović jedna od nastavljača tradicije ove omladinske pozorišne scene, inače glumica niškog Narodnog pozorišta.

Foto: Treća polovina

Omladinsko pozorište “Treća polovina” osnovali su pokojni Desimir Desko Stanojević glumac, Miroljub Mika Jovanović muzičar, član legendarnih Lutajućih srca i televizijski voditelj i Timošenko Milosavljević satiričar, novinar i dugogodišnji urednik niških Narodnih novina. Od 1979. godine do danas, kroz ovu scenu mladih prošla je čitava armija glumaca amatera. Izdvojilo se dvadesetak kojima je glumački poziv danas profesija.

Posebno poglavlje na stranicama istorije ovog omladinskog pozorišta ispisala je plejada kreativnih ljudi poteklih sa niškog asfalta.

“Songove za predstave komponovali su Minja Marković i Borko Mladenović, scenografiju i vizuelne efekte radili smo u saradnji sa Borisom Čerškovim, Aleksandrom Blatnikom, Dušanom Mitićem Carem, dok su “Arabeske” i “Mačkice” svojim plesom upotpunile svaki pozorišni doživljaj. U predstavama “Treće polovine” svirale su rok grupe Galija (“Ljubav i Oliver”) i Kerber (“Ljubavni zov Marka Mrče”), a kao gosti nastupali i Milovan Ilić Minimaks, Ljuba Moljac i Bora Čorba”, navodi Ivana, koja sa suprugom Miroljubom Nedovićem Rikijem, glumcem, rediteljem i dramskim piscem, rukovodi ovom scenom mladih umetnika od 1990. godine.

 

Plakat predstave

Za sve ove godine za svaku predstavu “Treće polovine” i višak smeha, tražila se karta više. To je pokazala i poslednja predstava “Zana Zamfirović” koju su premijerno izveli kod Čairske česme prošle godine u oktobru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com