Moja pričaObrazovanje

Od Hajde Kato, hajde zlato do nagrade na festivalu mladih pijanista u Italiji

Petar Radosavljević ima tek 11 godina, a već može da se pohvali internacionalnom nagradom koju je osvojio na svetskom takmičenju mladih pijanista Orbetello piano competition 2021. koje je održano u Italiji. Petar se sa ovog takmičenja vratio sa drugom nagradom u svojoj kategoriji i u konkurenciji 101 takmičara iz zemalja sa svih kontinenata.

Laskavu nagradu donelo mu je precizno i puno emocija izvođenje kompozicija Arama Hačaturjana, Šopena i Baha. Program je bio izazovan i za starije pijaniste, ali je jedanaestogodišnji Petar, učenik drugog razreda Niže muzičke škole u Nišu u klasi profesorke Jelene Milošević, odgovorio zadatku. Takmičenje je, zbog situacije izazvane koronavirusom, održano onlajn.

„Ova nagrada mi je jako značajna jer sam se takmičio sa mladim pijanistima koji već četiri godine osvajaju na svetskim takmičenjima izuzetno visoke nagrade i odlaze na master klasove kod poznatih pijanista kao što je, recimo, slavni kineski pijanista Lang Lang. Sviram tek godinu pa je ova nagrada za mene vetar u leđa i motivacija da nastavim istim tempom. Počeo sam pre godinu dana sa kompozicijama kao što je Hajde Kato, hajde zlato, a za godinu dana sam dostigao nivo gde se takmičim sa svetskom klasom. Moram da kažem da je svemu tome jako doprinela moja profesorka klavira Jelena Milošević koja je i prepoznala moj talenat. Verovala je u mene, sve vreme smo radili onlajn i u otežanim uslovima ali smo i pored svega postigli veliki uspeh“, kaže Petar.

Foto: privatna arhiva

Ovo je Petrova druga nagrada sa međunarodnog takmičenja ove godine.

„Nedavno sam pobedio i na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko koje je održano u Beogradu. Prošle godine sam u decembru osvojio dve nagrade, na takmičenju Kosta Manojlović u Smederevskoj Palanci i u Bitolu sam osvojio drugo mesto“, dodaje Petar.


Iskustvo koje je stekao u Italiji i susret sa mladim pijanistima iz celog sveta koji su njegovih godina za Petra je samo potvrda da se pred njim nalazi ozbiljna muzička karijera. Kao svaki dečak od 11 godina Petar ima svoje snove ka kojima hrabro i borbeno uz puno truda i rada korača.

„Moj idol je Lang Lang koji je svetski broj jedan među pijanistima i moja je želja da jednog dana nastupam sa njim. Voleo bih da nastupam sa najpoznatijim simfonijskim orkestrima i filharmonijama u poznatim svetskim muzičkim dvoranama. To je moj cilj ka kome idem i verujem da ću, budem li dosledan u tome i vredno i uporno radio, to i ostvariti.

Petar uspešno ispunjava sve svoje obaveze. Učenik je četvrtog razreda OŠ „Dušan Radović“ i u njegovoj đačkoj knjiđici nižu se samo petica do petice.

„Kada nešto radite iz ljubavi onda ništa nije teško. Tako je i sa školom i sa klavirom“, dodaje Petar koji je u svakom pogledu naklonjen umetnosti.

Još kao dečak od šest godina počeo je da slika. Uglavnom životinje kojima na svojim slikama unosi dah života koji se vidi u njihovim očima.Veštim potezima sliku pretvara u gotovo fotografski snimak.

„Volim da slikam, ali je ljubav prema klaviru pobedila“, dodaje Petar.

Da u tome ima istine potvrđuju i nagrade.

„Sa profesorkom Jelenom sam već počeo da se pripremam za novo prestižno takmičenje. Trenutno radimo na novom programu koji je u mnogome zahtevniji i teži od programa koje sam radio do sada, ali se nadam da ću, kao i do sada, uspeti da odgovorim i ovom novom izazovu“, zaključuje Petar.

________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com