Zdravlje

Od gripa ove sezone vakcinisano 20 odsto više pacijenata

Ove zime je vakcinisano i 20 odsto više pacijenata u odnosu na prošlu godinu od gripa i dato je 6.000 doza vakcine, dok je prošle zime taj broj iznosio 5.000 doza, kaže dr Danijela Cvetković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Nišu.

Pacijenata koji su oboleli od grpa ima, ali epidemija nije proglašena i to može da učini samo Institut za javno zdravlje. Ona dodaje da su prvi pacijenti sa simptomima gripa javili u Nišu i Beogradu.

„Radi se o akutnim simptomima sa  suvim kašljem, zapušenim nosom, sekrecijom iz nosa,  glavoljom, bolovima u mišićima, a  kod težih slučajave se javlja i tempertaura“, kaže dr Danijela Cvetković.

Prvi pacijenti sa simptomima gripa javili su se u prvoj nedelji nove godine, ali se taj broj nadalje nije povećavao.

„Broj odaziva pacijenata za vakcinaciju protiv gripa je ove godine bio bolji nego prošle godine i vakcinisali smo oko 20 odsto više pacijenata  nego prošle sezone. Imamo još po koju dozu vakcine protiv gripa pa nije ni sada kasno da se pacijenti koji su zdravi, nisu se još razboleli, jave svom izabranom lekaru i prime vakcinu protiv gripa“.

Ona dodaje  da se niko od pacijenata koji  su vakcinisani nije javio lekaru sa simptomima  oboljenja, ali  ako je toga i bilo radilo se  o lakšim simptomima koji su trajali kratko.

„Uglavnom nam se sa simptomima javlja radno aktivno stanovništvo  koje se nije vakcinisalo“, kaže Cvetković.

Vakcinu može da primi svaki građanin koji se javi izabranom lekaru koji će uraditi trijažu. Tu spadaju i trudnice koje u dogovoru sa ginekologom mogu da prime vakcinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com