Društvo

Od Grada još jedna parcela za potrebe Srpsko – ruskog humanitarnog centra

Grad Niš dodelio je još jednu parcelu za potrebe Srpsko – ruskog humanitarnog Centra kako bi proširili kapacitete za obuku, treninge i sticanje novih znanja ljudi koji su prvi na odgovoru kada su vanredne situacije u pitanju, a to su svakako vatrogasci – spasioci i drugi dobrovoljci, ističe direktor Srpsko – ruskog humaniatrnog centra u Nišu, Bojan Kostić.

Srpsko – ruski centar je tokom 2021. godine na svojoj teritoriji u svojim kapacitetima u skladu sa svim epidemiološkim merama, obučio i edukovao više od 960 ljudi, kaže direktor SRC u Nišu, Bojan Kostić.

“Imali smo ukupno 101 radni dan koji je bio pod obukama u godini iza nas. Obuke mogu biti praktične – jednodnevne do petodnevnih na daljinu u video formatu. Ruski spasioci – instruktori kao i spasioci iz Srbije iz Ministarstva Unutrašnjih poslova neprekidno su edukovali čitav sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i spasioce aerodroma Niš i Kraljevo, pripadnike Gorske službe spasavnja, alpiniste, ali i stanovništvo, kaže Kostić.

Kostić ističe da su pomoć ovog centra osim Srbije dobijale i zemlje popust Slovenije, Bosne i Hercegovine. Kaže da su u planu nove nabavke i nove opreme, kao i da će uvek biti prostora za pomoć i donacije kolega shodno potrebama i onome što Centar može da uradi.

“Jedan veliki deo opreme biće smešten u Nišu i koristiće se za potrebe svih gradova i opština onda kada je to najpotrebnije”.

Nenad Stanković, član Gradskog veća zadužen za planiranje i izgradnju  kazao je da se tokom ove godine baš na toj parceli očekuje postavljanje najsavremenih trenažera koji će služiti za obuke i usavršavanje.

“Grad je parcelu koja se nalazi pored samog Srpsko – ruskog humanitarnog centra ustupio Ministvarstvu Unutrašnjih poslova na korišćenje. Rusko Ministarstvo Unutrašnjih poslova od Grada je zatražilo da se ustupi ta parcela kako bi se na tom prostoru izgradili i postavili najsavremeniji trenažeri u ovom delu Evrope koji će doći iz Ruske Federacije. Njihovo postavljanje i aktiviranje očekujemo u toku ove godine. Sve to bi trebalo da služi za usavršavanje, vežbanje svih pripadnika koji se bave vanrednim situacijama, kako naših, tako i iz inostranstva, pojašnjava Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com