Društvo

Od 13 protivgradnih stanica u niškom kraju, u funkciji samo četiri

Poljoprivrednici na području grada Niša ove godine su zaista imali sreću sa vremenom, ali pitanje je šta bi se dogodilo sa usevima da je bilo vremenskih nepohoda jer se protiv gradonosnih oblaka na području grada Niša „bore“ samo četiri od ukupno 13 protivgradnih stanica zbog nedostatka strelaca.

Prema rečima nadležnih, sve stanice su ispravne, ali nisu sve u funkciji jer nema strelaca, pošto niko ne želi da preuzme obavezu da od 15. aprila do 15. oktobra dežura za samo 5.000 dinara mesečno.

Gradski većnik zadužen za poljoprivredu Mirko Zečević rekao je da je Republički hidrometerološki zavod (RHMZ) zatražio pomoć grada oko pronalaženja strelaca.

„RHMZ nas je obavestio da su obnovili ugovore sa četiri od 13 strelaca. Ostali strelci nisu produžili ugovore jer su ostareli i ne mogu više da se time bave“, rekao je Zečević.

Grad Niš je prethodnih godina subvencionisao rad protivgradnih strelaca sa 4.000 dinara mesečno, ali to više ne može čini jer je protivgradna zaštita ove godine kompletno prešla u nadležnost Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Grad je, dodao je Zečević, planirao da ove godine izdvoji 1,5 milion dinara za isplatu nadoknade strelcima i milion dinara za nabavku protivgradnih raketa.

„S obzirom da protivgradna zaštita više nije u ingerenciji lokalnih samouprava, ta sredstva smo morali da preusmerimo za druge namene. Njime će biti isplaćivane subvencije za osiguranje useva od vremenskih nepogoda i subvencije za mlade koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivredom“, istakao je Zečević.

Prema njegovim rečima, za osiguranje useva iz budžeta grada ove godine biće izdvojeno ukupno četiri miliona dinara.

Protivgradne stranice nalaze se u selima- Kamenica, Hum, Gornji Matejevac, Malča, Sićevo, Ostrovica, Jelašnica, Lalinac, Mezgraja, Gornja Trnava, Cerje, Paligrace.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button