Društvo

Od 1. septembra besplatan prevoz sa sve đake, ali ne i udžbenici

I u Nišu će od 1. septembra javni gradski prevoz biti besplatan za sve đake. Do sada su samo osnovci bili povlašćeni, dok će od nove školske godine pravo na prevoz bez nadoknade imati i srednjoškolci.

Ovo će biti moguće ove godine nakon što su se sredstva u budžetu grada povećala. Iz Grada najavljuju da postoji mogućnost da će osim uvođenja besplatnog prevoza za srednjoškolce, biti pomerena i starosna granice za besplatan prevoz za penzionere.

Ovom odlukom bi Grad Niš sledio primere mnogih gradova u Srbiji. Ipak neće slediti primere dobre prakse kada su besplatni udžbenici u pitanju, tako da će roditelji i nadelje morati da izdvajaju veću svotu novca kako bi ih obezbedili. Razlog je kako ističu, to što je nemoguće raspisati poziv, jer ne postoji model po kome bi Grad mogao da zadovolji potrebe svih škola, jer postoji veliki broj različitih izdavača udžbenika.

Grad Beograd je rešio taj problem tako što će osnovne i srednje škole birati udžbenike iz kojih će njihovi đaci učiti, a novac za besplatne komplete će biti uplaćen izabranim izdavačima za tačno određeni broj dece, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Када ћете престати са тим социјалним триковима ?!.
    Ништа није бесплатно !!!
    Све то плаћају порески обвезници !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com