DruštvoVirus KoronaZdravlje

Od 1. juna otvaranje granica: Turistički u Grčku od 15. juna

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke biće otvorene 1. juna.

To je dogovoreno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, piše B92.

Predsednik Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma. Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa koronavirusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna će biti moguća bez karantina, a to je dogovoreno na video konferenciji lidera Bugarske, Srbije, Grčke i Rumunije, saopštio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako je rekao, putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome virusa Kovid-19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt telefon, prenosi BTA.

Borisov je kazao da se nada da će i rumunski parlament doneti sličnu odluku, s obzirom da je vlada te zemlje podnela ostavku.

Oni su na sastanku takođe razgovarali o merama za olakšavanje putovanja i obnavljanja razmene turista bez zdrastvenog rizika po ljude.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com