DruštvoEkonomija

Od 1. avgusta skuplje parkiranje u Nišu

Gradsko veće prihvatilo je odluku Nadzornog odbora JKP „Parking servis“, tako da će parkiranje u Nišu poskupeti u proseku za 14 odsto. Tako će parkiranje u prvoj zoni u prvom satu ubuduće koštati 60 dinara, a u drugom satu 180 dinara. Vozači trenutno parkiranje u prvoj zoni plaćaju 50 i 150 dinara.

Parkiranje u drugoj zoni naplaćivaće se 45 dinara po satu, a sada je 37 dinara.U ekstra zoni parkiranje će umesto 80 dinara, koštati 90 dinara.

Cena višesatne parking karte za prvu zonu poskupeće sa sadašnjih 500 dinara, na 600 dinara, a cena te karte za drugu zonu poskupeće sa 370 dinara na 450.

U Parking servisu kao obrazloženje za poskupljenje ističu da cene parkiranja nisu povećane od 2013. godine, a da je u medjuvremenu gorivo poskupelo za 30 odsto, amortizacija i investiciono održavanje za 23 odsto, a minimalna zarada skoro 75 odsto.

Kazna za nepropisno parkiranje je 5.000 dinara a ako se ova kazna plati u roku od sedan dana ona iznosi 2.500 dinara.

NOVI SISTEM – E КONTROLA I NAPLATA PARКIRANJA

Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ – Niš je od 1. jula 2022. godine uvelo novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja SCAN CAR.

“U nameri da sistem parkiranja u Nišu prati svetske trendove u oblasti mirujućeg saobraćaja, kao i tehnoloških mogućnosti 21. veka, novi sistem će umnogome pomoći u regulisanju komunalnog reda i samoj komunikaciji između nas i korisnika”, ističu.

Novina koja se posebno tiče korisnika je ta da će za vozila koja nemaju plaćeno parkiranje ili su prekoračili dozvoljeno vreme parkiranja biti izdata elektronska dnevna parking karta – EDPК. Ova karta se ne ostavlja na vetrobranskom staklu automobila, već će se evidentirati u sistemu.

Кorisnici će imati mogućnost da sve informacije o izdatim EDPК dobiju u aplikaciji Parking servisa, na portalu eParking, kao i na sajtu nisparking.rs.

Implementacijom novog sistema Preduzeće nastavlja da sprovodi svoju misiju izgradnje modernog režima parkiranja i unapređenja mirujućeg saobraćaja.

Neiskorišćene papirne parking karte možete zameniti za novac

JKP “Parking servis” podseća da, počev od 1. jula,  svi korisnici koji imaju neiskorišćene satne papirne parking karte mogu da ih zamene za novac na blagajnama Кorisničkog servisa Preduzeća, Generala Milojka Lešjanina br. 39.

“Uvođenjem SCAN CAR sistema elektronske kontrole i naplate parkiranja papirne parking karte su zamenjene elektronskim, a parkiranje u zoniranom području plaća se slanjem SMS poruke, putem aplikacije Parking servisa, parkomata i kupovinom e-karte na kiosku”, kažu za Niške Vesti.

Oni još jednom apeluju na vozače da instaliraju besplatnu aplikaciju koja će im omogućiti da brže pronađu slobodno parking mesto, lociraju u kojoj se zoni nalazi vozilo, ali i da jednostavnije – beskontaktno plate uslugu parkiranja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com