Virus Korona

Očekujemo da se smanji vreme čekanja rezultata testova

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je zbog većeg kapaciteta testiranja bilo kašnjenja u čekanju rezultata testova, ali da se očekuje da u narednom periodu zbog mobilizacije svih laboratorija, vreme čekanja rezultata bude smanjeno.

“U narednom periodu, mobilizacijom svih laboratorija koje mogu da vrše testiranje, očekujemo da se vreme čekanja rezultata zaista smanji na meru koja zahteva lako testiranje”, rekla je Kisić Tepačević na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

 

Pojasnila je da se testovi naručuju u odnosu na aparate koje imamo, uz stručnu podršku virusologa.

“Ne dobijemo ništa što nismo tražili da dobijemo. Mi smo se odlučili za varijantu PCR testova zato što imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje su očigledno zaražene, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost”, kazala je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se u poslednja dva dana primećuje pad broja zaraženih, ali da je možda reč o kratkom predahu.

Da bi se potvrdilo da neko više nije inficiran, Kon kaže da su potrebna dva uzastopna testa u razmaku od najmanje 24 sata.

“Šezdeset pet posto zaraženih je u izrastu od 25 i 55 godina. Oko 20 odsto pripada uzrastu preko 60 godina, a da od 55 do 60 u prvoj nedelji je bilo najviše obolevanja, barem u Beogradu. U svakom slučaju, nemamo one podatke koji stižu iz Italije o ogromnom broju onih koji su inficirani. Najviše je u uzrastu radno aktivnih, to je činjenica”, kazao je Kon.

 

Prema njegovim rečima, devet preminulih je muškog pola, a sedam ženskog.

“Procenat smrtnosti je 2,04 posto”, kazao je Kon.

Zaštita zaposlenih u nadležnosti poslodavca

Mnogi zaposleni u Nišu i okolini navode u poslednje vreme da se ne poštuju propisani uslovi u kojima rade, da se prevoze radničkim autobusima uglavnom bez zaštite i da na mestima gde rade nema adekvatne zaštite.

Ako poslodavac nije u stanju da obezbedi zaštitu on će imati problem, ali ćemo imati i mi problem i ti radnici, kazao je Kon na konferenciji odgovarajući na pitanja novinara.

“On mora da nađe rešenje ili prekine sa radom”, istakao je Kon.

 

To je u nadležnosti ministarstva rada, ali svi poslodavci bi morali da obezbede bezbedne uslove za rad, da se naprave prioriteti, čije prisustvo je neophodno na poslu a ko bi mogao da radi od kuće, rečeno je na konferenciji i istaknuto da je to individualna stvar svake firme.

“Opšta načela moraju da se poštuju, to nema alternativu”, dodala je Darija Kisić Tepavčević.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com