Hronika

Očekuje se presuda za ubistvo tročlane porodice Đokić

U Višem sudu u Nišu za sutra je zakazano izricanje presude Goranu Džoniću, vatrogascu u penziji iz aleksinačkog sela Moravca, optuženom za ubistvo brata od tetke Gorana Đokića (57) Goranove supruge Gordane (56) i njihove kćerke Lidije (26).

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za Džonića, dok je on u celom dosadašnjem toku suđenja negirao krivicu. U završnoj odbrani pred sudom okrivljeni rekao da je „izmišljeno“ sve što mu je stavljeno na teret i da on nema „blage veze“ sa krivičnim delom.

„Nisam kriv i za sve imam dokaze. Ni sam ne znam šta sam pričao u tužilaštvu jer su me u policiji 24 časa tukli. Dva policajca su me tukla, a jedan gađao pikslom i pretio mi šta će sve da mi se dogodi kad budem u zatvoru. Bili su me u glavu, mogao sam tada da priznam i da je Vučić bio sa mnom te noći“, rekao je Džonić.

Na svim ročištima, sd samog početka suđenja, 22. februara ove godine, okrivljeni je u sudnici mirno sedeo i pažljivo slušao izjave svedoka i veštaka, ali je bilo momenata kada bi se u deliću sekunde iznervirao, burno reagova i upadao u reč veštaka i svedoka.

Viši javni tužilac Tatjana Stevanović istakla je u završnoj reči da je tokom suđenja nedvosmisleno dokazano da je Džonić iz koristoljublja lišio života Gorana, Gordanu i Lidiju Džonić. Stevanović je kazala da za teško ubistvo VJT traži od suda doživotnu zatvorsku kaznu za okrivljenog, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja deset godina i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i nošenje i promet eksplozivnih materija tri godine zatvora, odnosno na zbirnu kaznu doživotnog zatvora.

Ona je takođe kazala da VJT traži da Džoniću bude oduzeto 1.380.000 dinara, 27.130 evra, 3.940 švajcarskih franaka, 1.850 dolara, pištolj „bereta“ i vespa.

„Obdukcijom je dokazano da su Đokići lišeni života pucnjima iz neposredne blizine. Goran pucnjem u glavu, a Gordana i Lidija Đokić po jednim pucnjem u glavu i po jednim u grudi. Sve čaure su ispeljene iz pištolja „berete“. Na „bereti“ su pronađeni su biološki tragovi Lidije Đokić i Gorana Džonića, a na novcu koji je pronađen u voćnjaku i u kući pronađeni su biloški tragovi Džonića i Gorana Đokića“, istakla je Stevanović.

Prema njenim rečima, sud prilikom određivanja kazne mora da ceni ponašanje okrivljenog tokom suđenja.

„Optuženi ni jednog trenutka nije pokazao kajanje, čak je pokušao da provocira porodice oštećenih, iako su u rodbinskim odnosima. Bezobzirnost optuženog prilikom izvršenja krivičnog dela i tokom celog postupka mora da se ima u vidu prilikom određivanja kazne. Jedina adekvatna kazna koja mu se može izreći je doživotni zatvor“, naglasila je Stevanović.

Gorana Đokić, vlasnik menjačnice, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnje ćerke Lidije. Đokići su nestali 26. septembra 2021. godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra iste godine u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat“, koji je takođe zapaljen, zatečen nedaleko od Tešice.

Optužnica tereti Džonića da je Đokiće zaustavio na putu, iskoristivši to što su rođaci, a kada je ušao na zadnje sedište automobila u njih je uperio pištolj i naterao ih da odu do obale Južne Morave i napuštene separacije. U optužnici se navodi da je okrivljeni ubio Gorana hicem u glavu dok se nalazio za volanom automobila, a Gordanu i Lidiju sa po dva hica dok su bile izvan automobila.

Smatra se da je Džonić rođake likvidrao iz koristoljublja, odnosno u nameri da dođe do novca kako bi vratio dug od 10.000 evra koje je pozajmio kako bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova. Na imanju njegovog sina Stefana i u njegovoj kući pronađen novac za koji se veruju da su ukradeni iz automobila Gorana Đokića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com