Društvo

Obuke, radna mesta i popravke kuća za Rome povratnike i interno raseljena lica u Niškoj Banji

Pronalaženje zaposlenja, organizovanje obuka, ali i popravka kuća i kupovina seoskih domaćinstava – su samo neke od aktivnosti koje bi trebalo da omoguće bolji život Romima povratnicima i interno raseljenim licima sa teritorije opštine Niška Banja.

Potpuna socijalna i ekonomska inkluzija povratnika cilj je dvogodišnjeg projekta čije se ostvarenje zasniva na već uspešno testiranom modelu saradnje između organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i privatnog sektora. Identifikacija onih kojima je pomoć najpotrebnija, bio je prvi zadatak projekta ,,Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom nivou” , u okviru koga je urađeno više od 100 socijalnih karti kako bi se napravila baza podataka Roma povratnika i interno raseljenih lica sa teritorije ove opštine i na osnovu kojih je pomoć u vidu adaptacije stambenih objekata dodeljena onima kojima je i najpotrebnija. Projekat sprovode Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja, a finansira ga Evropska unija.

“U okviru projekta adaptirano je 27 stambenih objekata korisnika projekta i tom prilikom su angažovani radnici, pripadnici Romske populacije, na popravci svojih ali i kuća drugih povratnika i interno raseljenih lica. Do kraja projekta, do decembra 2020. predviđena je i kupovina 2 seoska domaćinstva za dve porodice, korisnika čije domove nije bilo moguće adaptirati, zbog lošeg stanja u kome su se objekti nalazili”, navode.

Foto: Miodrag Miša Ignjatović

Na samom početku projekta urađena je procena potrebe tržišta rada kada je identifikovano 20 kompanija zainteresovanih za zapošljavanje ove ciljne grupe. Osposobljavanje za buduća radna angažovanja korisnicima je omogućeno kroz obuke iz bezbednosti i zaštite na radu, ali i kroz održavanje obuka koje su prilagođene njihovim sposobnostima, kvalifikacijama i veštinama. Očekujemo da do kraja projekta više od 100 zainteresovanih prođe obuke, u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima.

Foto: Miodrag Miša Ignjatović

U Niškoj Banji je otvorena i lokalna kancelarija u kojoj korisnici dobijaju sve potrebne informacije, ali i besplatnu pravnu i drugu pomoć.

“Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom novou” program je koji sprovode Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja, a finansira ga Evropska unija. Partneri na projektu zajedno će raditi na razvoju i promovisanju njegovih rezultata, kao i prenosu modela i na druge opštine u Srbiji.

Foto: Miodrag Miša Ignjatović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com