Zdravlje

Obučeni za rad na najsavremenijim aparatima oni spašavaju ljudske živote

KLINIKA ZA KARDIOHIRURGIJU KC NIŠ

Odeljenje za kliničku hemostazu i ekstrakorporalnu cirkulaciju u Klinici za kardiohirurgiju KC Niš, od prošlog ponedeljka, počelo je da radi u 24 -časovnom režimu rada uvodjenjem smenskog rada jer je načelnik odeljenja ass dr Milan Lazarević obučio dovoljan broj tehničara i laboranata za rad na najsavremenijim i jako sofisticiranim aparatima i sistemima koje ovo odeljenje poseduje, saznajemo od direktora Klinike za kardiohirurgiju dr Dragana Milića koji dodaje da će sve usluge biti dostupne ne samo pacijentima ove klinike već celog KC.

Kolika je važnost ovog odeljenja govore podaci o rezultatima njihovog rada u toku prošle godine.

‘’Kod 3500 bolesnika je uradjena multiplate analiza koja pokazuje efikasnost antiagregacione terapije pri uzimanju lekova aspirin i klopidrogel smanjujuci rizik od zapusenja graftova ili stentova, dok je kod 2200 bolesnika uradjena analiza tromboelastometrija koja pokazuje da li je krvarenje hirurško ili sistemsko i nepogrešivo pokazuje šta je potrebno bolesniku dati kako bi se krvarenje zaustavilo. Uradjene su 2100 analiza sa odredjivanjem najpreciznijeg markera zapaljenja koji pokazuje povećani rizik od nastanka infekcije i septičkog stanja čak nekoliko dana pre nego što sepsa pokaže kliničku manifestaciju’’, kaže Milić.

Statistika Klinike pokazuje da je urađeno i 6000 analiza krvne slike, 8000 skrining koagulacija i 700 ambulantnih pregleda radi odredjivanja vrednosti INR-a.

‘’Za našu kliniku je najvažnije to što se tokom svake operacije rutinski koriste aparati za intraoperativno spasavanje krvi. Dakle, tokom operacije, hitne ili elektivne, posebnim cevčicama i crevima usisava se krv iz operativnog polja, obradjuje u specijalnom aparatu i vraća odmah bolesniku pri čemu se ne samo sprečava iskrvarenje bolesnika već mu se vraća njegova sopstvena krv što omogućava brži i lakši oporavak bolesnika nakon operacije. Tokom prošle godine, na preko 800 uradjenih operacija na ovaj način spašeno je i vraćeno ukupno 529 litara krvi’’, naglašava Milić.

Korišćenjem posebnog aparata,Vivostat, kod 332 bolesnika iz njihove krvi napravljen je fibrinski lepak koji se nanosi na ona tkiva koja imaju tendenciju da krvare, stvarajući gel koji sprečava mikrokrvarenja.

‘’Upravo sve ove metode značajno su doprinele da se naša stopa smrtnosti sve vreme kreće izmedju 1-2 posto. U ovoj godini od 13 operisanih hitnih bolesnika koji su imali pucanje aneurizme trbusne aorte, svih 13 je preživelo i otišlo je svojim kucama’’, kaže Milić i dodaje

Direktor klinike je istakao da je ponosan na ass dr Milana Lazarevića i njegovu ekipu mladih ljudi koji su već sada oformili najbolju laboratoriju za kliničku hemostazu u Srbiji.

“Uskoro će se na našoj klinici otvoriti još dve laboratorije, jedna za PCR testiranje i druga za serologiju i HLA tipizaciju što će dramaticno unaprediti mogućnosti rada i ispitivanja kod gotovo svih bolesnika – od onih kardiovaskularnih do onih onkoloških’’, zaključuje Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com