Obrazovanje

Obrazovanje i obuke odraslih u ETŠ “Nikola Tesla” u Nišu

Elektotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Niša jedna je od pet u Srbiji koja pored redovnog programa obrazovanja kadrova za nekoliko profila elektrotehničke struke, realizuje i program obrazovanja odraslih.

Projekat unapređenja obrazovanja ova niška srednja škola realizuje zajedno sa Ministarstvom prosvete i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, GIZ.

Ova škola je izabrana na konkursu kao jedna od retkih čiji nastavnici i psihološko-pedagoška služba imaju potencijala za organizovanje aktivnosti obrazovanja odraslih. Te pogodnosti prepoznaju i velike kompanije koje nemaju toliko vremena da se bave edukacijom svojih zaposlenih.

„Konkretno radimo programe za obuku odraslih za profil električara i za tehničare mehatronike. To znači da su nas prepoznali kao stručne u izradi programa za dodatnu edukaciju radnika koji su zaposleni u kompanijama poput Džonson elektrik, Cumtobel, Filip Moris ili nekim sličnim. Tehnologija se neprekidno unapređuje i ove kompanije imaju kontinuiranu potrebu za obučenim kadrovima. Znajući da nemaju vremena da se bave edukacijom svojih zaposlenih, stvorili smo uslove za njihovo dodatno obrazovanje iz oblasti mehatronike, elektrike i elektronike“, kažu u ovoj školi.

Zahvaljujući ovom projektu škola „Nikola Tesla“ danas je regionalni centar za obrazovanje, kako odraslih tako i srednjoškolaca.

Foto: B. LJ.

U školi u toku godine vrše upis kandidata radi sticanja specijalističkog, odnosno majstorskog obrazovanja, stručne osposobljenosti, prekvalifikacije, dokvalifikacije i obuke. Među sedam obrazovinih profila najtraženiji je tehničar mehatronike, koji je deficitaran i u Nemačkoj.

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ školuje još šest obrazovnih profila elektrotehničke struke, odnosno elektortehničare računara, zatim energetike, informacionih tehnologija, kao i elektrotehničare za termičke i rashladne uređaje. Nastavni program dualnog obrazovanja sprovodi se za profile električar i elektomonter mreža i postrojenja.

Upis odraslih vrši se u skladu sa Zakonom, i posebnim zakonima kojima se uređuje srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com