RegionSport

Oblik i Grot kupe davno ugašenih vulkana

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u subotu, 11.jula 2020.godine, uspon na planinu Oblik (1310 m) i planinu Grot (1327 m), u blizini Vranja.

 

Planina Oblik i planina Grot nalaze se severno od Vranja, u središtu oblasti koju oivičavaju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han.

“Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo, nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu”, objašnjava Miroslav Dokman iz PD Preslap i dodaje: “Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota.”

Trasa predstojeće akcije, počinje kod arheološkog nalazišta “Markovo kale”, severno od Vranja, na mestu gde se spajaju potoci Mala reka i Devotinski potok, i tako čine Vranjsku reku. Prvi deo trase vodi dolinom Male reke, uzvodno ovim potokom, stazom koja se nalazi u gustoj stoletnoj šumi, u prijatnom ambijentu zelenila koje izuzetno pogoduje tokom leta. Zatim se izlazi na široki put koji dolazi sa zapada, od prevoja i raskrsnice Goč, u oblasti Poljanica.

“Ubrzo se ukazuje obližnja kupa Grota, ali ćemo Grot u prvom delu akcije zaobići i krenuti dalje ka Obliku. Sve vreme krećemo se dobro obeleženom stazom, u šumi. Pre završnog uspona na Oblik, obavezno se odlazi do izvora Tri buke, koji se nalazi stotinak metara kraj glavne planinarske i šumske staze. Završni uspon na Oblik je nešto oštriji, ali je dobra okolnost što postoje i ravniji delovi, idealni za kraći odmor, pre nego što se izađe na sam vrh. Oblik je izuzetan vidikovac, sa koga se vidi pola južne Srbije”, kaže Dokman.

Oblik; Foto: PD Preslap

U povratku, grupa će se kretati istom stazom, a ukoliko je potrebno, ponovo se odlazi do izvora Tri buke.

“Završni uspon na Grot je teži od završnice uspona na Oblik. Oni učesnici koji ne žele da se penju na Grot, sačekaće ostatak grupe u podnožju kupe Grota. Završni uspon na Grot je neprestan, nema ravnih delova. Sam vrh Grot je u gustoj šumi, te sa njega nema pogleda”.

Konačno, po silasku sa Grota, grupa će se širokim putem uputiti do doline Male reke, kojom će se vratiti na mesto odakle je ujutru i otpočeo uspon – ispod “Markovog kalea”.

Polazak na akciju je u subotu, 11.jula 2020.godine, u 6 sati izjutra sa parkinga kod tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara. Potrebno je poneti hranu za ceo dan (sendviče, slatkiše itd).

Vođe akcije su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692). Prijavljivanje se obavlja kod vođa akcije, koji su na raspolaganju i za sve dodatne informacije o usponu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com