Društvo

Obleženo stradanje gradjana Niša od kasetnih bombi tokom NATO agresije

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije i parastotosom u Nišu je obležen 7. maj 1999. godine, jedan od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji Niša kada su Šumatovačka ulica, autobuska stanica, Tvrđavska pijaca, zasute kasetnim bombama i koje su usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i trudnica (26).

Tog dana NATO bombe padale su i pored zgrade patologije Kliničkog centra i u Duvaništu, a povređeno je ukupno 18 ljudi.

Foto: B.LJ.

Nišlija Živorad Mijačić koji je za vreme rata bio podoficir u Vojsci Jugoslavije kaže da se i dan danas jasno seća svega što se toga prepodneva dešavalo u Nišu.

“Sa vozačem smo vojnim vozilom vraćali povredjenog vojnika iz Vojne bolnice. Bili smo u samom centru grada kada je krenulo bombardovanje dela grada oko pijace i autobuske stanice. U prvi mah smo pomislili da će bombardovati i sam centar grada pa smo skrenuli ka Komandi Vojske. Međutim, shvatili smo da se bombardovanje završilo i da sigurno ima povređenih”, rekao je Mijačić.

On je kazao da su u Šumatovačkoj ulici zatekli strašne scene, ranjene i poginule ljude, plače i jauke.

“Mi smo uneli u “pinc gauera” jednog teško povredjenog muškarca i muškarca i ženu koju su bili nešto lakše povredjeni. Muškarac je jedva disao, a ovaj drugi je imao povredu kuka, morali smo da ga unesemo u vozilo. Odvezli smo ih do Kliničkog centra i ne znam šta je sa njima dalje bilo”, rekao je Mijačić.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Miodrag Kapor rekao je da se država Srbija jasno opredelila da želi da neguje sećanje na svoju istoriju da poštuje tradiciju.

“NATO agresija i 88 dana bombardovanja zauzmaju jako važno mesto u tom negovanju tradicije. Meni je zadovoljstvo što je danas na ovom mestu bilo toliko puno dece jer samo deca su ona koja će negovati sećanja”, izjavio je Kapor.

Foto: B.LJ.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović istakla je da možemo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo 16 nedužnih žrtava.

Vence na spomenik žrtvama NATO agresije danas su položili predstavnici Vlade Srbije, grada Niša, Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih udruženja i porodica nastradalih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com