Kultura

Objavljena prva knjiga dobitnika Svetosavske nagrade, Maria Cekića

Mario Cekić, mladi naučnik i dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za izuzetna postignuća u obrazovanju i promociju nauke, objavio je svoju prvu stručnu knjigu. Naučna studija pod nazivom „Kulturna politika Grada Niša nakon 2000. godine“ predstavlja dragocen doprinos u razumevanju kulturnog pejzaža i identiteta grada, ali je značajna i za dalji razvoj kulturne politike.


„Ova knjiga ne samo da predstavlja rezultat truda i rada, već ima i poseban emotivni
značaj za mene. Kroz godine istraživanja, učenja i profesionalnog razvoja, ova knjiga postala je moj lični pečat, simbol dosadašneg rada i posvećenosti struci. Tokom pisanja inicijalna namera mi je bila da detaljno predstavim i analiziram razvoj kulturne politike Grada Niša od 2000. godine do danas. Ovakvu vrstu studije, koja prati vremensku liniju razvoja od gotovo dve i po decenje nema trenutno nijedan grad u Srbiji, te sam na ovaj način želeo da pored naučnog, dam i praktični doprinos svojoj zajednci i svom gradu Nišu“, ističe Cekić.

Prema njegovim rečima,  ova studija je primer kako mladi naučnici svojim istraživanjima mogu da daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici i državi.

Ovaj mladi nišlija najvaljuje da je naredni korak obuhvatnija studija koja bi trebalo da bude objavljena
za godinu do godinu i po dana, a koja analizira kulturni razvoj na celoj teritoriji Repu
blike Srbije.

Podsetimo, Mario je sociolog koji svoju profesionalnu i naučnu pažnju orijentiše ka problemima iz oblasti sociologije kulture, kulturne politike, kulturologije, sociologije starenja i sociologije obrazovanja.

Autor i koautor je desetine naučnih i stručnih radova objavljenih u naučnim časopisima, kao i zbornicima nacionalnog i međunarodnog značaja. Učestvovao je kao izlagač na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima i konferencijama. U više navrata angažovan je kao stručnjak u izradi strateških dokumenata i istraživačkih projekata od nacionalnog značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com