Društvo

Objavljen tender za izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je danas objavljen tender za izbor izvođača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, od Niša do Dimitrovgrada, a radovi bi trebalo da počnu na leto i budu završeni za dve godine.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug rekla da do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi gasovod u dužini od 109 kilometara od Niša do bugarske granice, uz napomenu da ukupna procenjena investiciona vrednost projekta iznosi 85,5 miliona evra.

Prema njenim rečima, podrška EU prema finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. godine između Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017 predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta.

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbeđuje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbeđuje Republika Srbija i JP “Srbijagas”.

Gasna interkonekcija sa Bugarskom veoma je važna za našu zemlju. Verujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku leta možemo očekivati i početak radova, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je značajan gasovod od Niša do Sofije, s obzirom na to da će Bugarska od granice do Sofije graditi deo od 67 kilometara, čija je vrednost približno 75 miliona evra, i dodala da je Bugarska već završila kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Potpredsednica Vlade je izrazila uverenje da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vreme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dve godine od početka radova, i naglasila da gasna interkonekcija Srbiji omogućava diverzifikaciju snabdevača gasa, jer ćemo dobiti još jedan pravac za dotok gasa.

Ona je naglasila da to za Srbiju znači da će u budućnosti biti gasno stabilna zemlja, što je naročito važno sada kada krećemo u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gas će za Srbiju biti izuzetno važan energent, navela je ona i dodala da će se u Srbiji graditi i gasne elektrane i da su našoj zemlji zato potrebni različiti dobavljači gasa i gasna stabilnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com