Društvo

Objavljen rat narkomaniji u školama

Operativni timovi su formirani, napravljena je strategija na nivou Srbije, jednom nedeljno će multidiciplinarni timovi obilaziti sve škole, radiće se decom i sa njihovim roditeljima jer je situacija ozbiljna kada se rado o zloupotrebi opojnih supstanci među učenicima

Ovo se čulo, između ostalog na predavanju na Medicinskom fakultetu u Nišu koje su održali stručnjaci iz šest ministarstva uključeni u akciju suzbijanja narkomanije u školama, a na inicijativu Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja.

“Dovoljno je samo da kažemo da je registrovano 360 psihoaktivnih supstanci i da je čak 20 novoregostrovanih u toku šest meseci, broj dece koji koriste te supstance postoji i ovo je pravi trenutak da se pokrenemo i da objavimo rat upotrebi narkotika u školama”, istakao je profesor dr Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje Niš koji koordinira radom timova koji će od sredine septembra početi da obilaze škole i drže predavanja deci i roditeljima.

Dvadeset najpozvanijih stručnjaka je govorilo o tome koliko je problem sa kojim se sada mladi suočavaju opasan i kako u takvoj situaciji treba postupati.Predavanju je prisustvovalo preko 100 članova timova iz osam okruga.

“Važno je da smo ovaj trenutak prepoznali kao kritičan za početak jedne ovakve akcije. Ako je prošle godine zaplenjeno preko ćetiri tone psihaktivnih supstanci, onda je jasan signal da je situacija ozbiljna,a borba koja nam prestoji neće biti ni laka ni kratka”, dodao je Stojanović.

Dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja jedan je od predavača koja je juče govorila o značaju ove akcije.

“Predavanja su krenula na inicijativu Ministarstva zdravlja u sarnji sa Komisijom Vlade Republke Srbije za borbu protiv narkomanije u školama. Cilj je da kolegama koji već rade ovaj posao i u školama, i u zdravstvu, ali i policiji i centrima za socijalni rad ukažemo na značaj ovog problema sa celokupnim pristupom.

Naš zadatak je da, zajedno sa svim učesnicima akcije, uključujući i zdravstveni sektor i prosvetu, socijalnu politiku i tužilaštvo, kao i kancelarije za mlade, predočimo učenicima koji sve problemi mogu da budu izazvani upotrebom droge i koje su sve posledice takvog stila života. Osim toga, govorićemo i o tome na koji način da se deca zaštite od mogućnosti da počnu da koriste psihoaktivne supstance i kome mogu da se obrate za pomoć.

Razvili smo i način komunikacije sa roditeljima kojima će se održati posebna grupa predavanja na kojima će biti reči kako da prepoznaju problem kod svoje dece, kome i oni da se obrate za pomoć, kako da stimulišu decu da prevaziđu problem”, istakla je dr Jelena Janković.

Operativni timovi su već oformljeni. Četiri najveća grada u Srbiji u kojima postoje Instituti za javno zdravlje preuzeli su kordinaciju timova. Akcija kreće sredinom septembra kada se završe sve formalnosti oko početka nove školske godine.

“Tačno se zna kada će koji tim otići u koju školu, ali biće to jendom nedeljno, a na kraju polugodišta proveravaćemo koliko smo uspeli da promenimo svest kod dece i koliko su oni poboljšali znanje o zloupotrebi nedozvoljenih supstanci”, dodaje dr Jelana Janković.

Ona naglašava da je droga zastupljena svuda, samo su obrasci ponašanja različiti, kao što je i upotreba i vrsta supstanci različita.

“Negde se koriste standardne droge, marihuana, heroin, kokain, a negde nove. Sve zavisi od dostupnposti i vremena dešavanja događaja na kome se upotrebljavaju supstance. Moram da priznam da se sve više koriste sintetičke droge koje imaju mnogo jače dejstvo od standardnih droga tako da moramo da skrenemo pažnju deci na to da je bilo više smrtnih slučajave od sintetičkih supstanci, jer oni ne znaju ni šta uzimaju ni šta to sadrži, ni koju količinu upotrebljavaju”, kaže Janković.

Istraživanje o tome koliko dece u školama i koje supstance koristi rađeno je još 2011.godine. Rezultati tog istraživanja su pokazali da 7 odsto dece koristi narkotike.

“Situacija se u međuvremenu drastično promenila i sada očekujemo zantano veći broj dece, ali se promenila i vrsta supstanci koje se upotrebljavaju, pa su među mladima sve prisutnije sintetičke psihoaktivne supstance”, istakla je Janković.

Vlada Srbije donela je početkom juna odluku o formiranju Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti upotrebe narkotika, čiji će predsednik biti ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

“Republika Srbija odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge i da prema dilerima koji prodaju drogu maloletnicima neće imati milosti”, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Akcenat u ovoj borbi biće stavljen na posebno ranjivu grupu, a to su deca školskog uzrasta, koja sve češće postaju meta dilera drogom. U tom pravcu, u narednom periodu biće preduzete odgovarajuće mere i organizovana sistemska kampanja, čiji je cilj povećanje svesti građana o štetnosti narkotika, odnosno direktan uticaj na decu školskog uzrasta, kao i na njihove roditelje.

U okviru nacionalne kampanje, ustanovljene su tri ključne tačke: edukacija učenika, kroz emitovanje realnih, necenzurisanih snimaka, kampanja u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, usmerena ka roditeljima i obilasci ustanova koje zbrinjavaju i leče osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com