Obrazovanje

Objavljen pregled svih obrazovnih profila za upis maturanata

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2020/2021. godinu objavljen pregled svih obrazovnih profila, po područjima rada i trajanju obrazovanja.

Takođe, objavljen je i broj mesta u srednjim stručnim školama i gimnazijama, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, kao i kalendar upisnih aktivnosti.

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa, i to iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

U konkursu se navodi da će polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biti održano 17. juna, od 9 do 11 časova, testa iz matematike 18. juna, od 9 do 11 časova, a rešavanje kombinovanog testa 19. juna, od 9 do 11 časova.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna, do 8 časova. Ukoliko imaju žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna, od 8 do 15 časova. Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna, od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna, do 8 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna, od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a objavljivanje zvanične liste želja biće 5. jula, do 12 časova.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, objavljuje matična osnovna škola 7. jula, do 24 časa.

Kandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis u srednju školu u koju su raspoređeni 8. i 9. jula, od 8 do 15 časova.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Učenici, osmog razreda polažu probni završni ispit u školi 2. juna. U ponedeljak, 1. juna učenici dobijaju testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok u školi rešavaju test iz matematike.

Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

Učenici osmog razreda od 27. aprila imaju mogućnost da preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Od 25. maja, učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku mogu preuzeti testove i rešenja sa prošlogodišnjeg prijemnog ispita.

U periodu od 3. do 15. juna, na kanalu RTS 3, od 13.15 do 16 časova, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razreda.

Sve navedeno predstavlja dodatni vid podrške za pripremu završnog i prijemnog ispita za osmake koji se pripremaju za malu maturu i upis u srednju školu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button