Stari Niš

Obilićev venac, važna saobraćajnica Niša formirana posle oslobođenja od Turaka

Obilićev venac je važna gradska saobraćajnica Niša koja povezuje centar grada sa železničkom stanicom. Formirana posle oslobođenja od Turaka, oduvek je nosila karakter trgovačko-zanatske ulice.

Duž cele ulice nalazile su se bakalnice, zanatske i trgovačke radnje, kafane i stambene zgrade u kojima su pretežno živeli predstavnici srednjeg radničkog sloja. To verovatno negde i objašnjava podatak da je posle Prvog svetskog rata u potezu od Pirotske rampe pa do Dušanove ulice u ovoj ulici bilo preko dvadesetak kafana „raznovrsne“ ponude. Nažalost mnoge od njih su srušene u bombardovanjima u drugom svetskom ratu.

Da u ulici nije bilo samo kafana i radnji svedoči zgrada nekadašnje Južnomoravske banke vredan arhitektonski objekat u duhu klasicizma i baroka sa sahat-kulom koja je izgrađena krajem 1920.godine.


Na fotografiji stare razglednice prikazan je sklop nekoliko starih zgrada iz ulice Obilićev venac pre drugog rata. Za one koji ne prepoznaju motiv sa stare razglednice, prikazan je isti kadar koji i dan danas svedoči o trgovačkom karakteru ove ulice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com