Društvo

Obilazak Tvrđave sa vodičem svakog četvrtka

Upoznajte istoriju jednog od najvrednijeg kulturno-istorijskog spomenika u Srbiji jer Tvrdjava u Nišu to nedvosmisleno jeste. Da bi saznli što više detalja o Tvrdjavi pomoći će turistički vodič koji će odgovarati i na pitanja posetioca. Obilazak Tvrdjave je sa vodičem je besplatan, a organizuje se svakog četvrtka od 15 do 15,30 sati.

“Niška tvrđava u svojim kamenim zidovima i unutrašnjosti čuva istoriju Niša dugu dva milenijuma – od keltskih plemena i Rimljana do osmanlijskih graditelja čiju orijentalnu arhitekturu imamo sačuvanu i danas”, kažu u Turistiškoj organizaciji Niš.

Grupa koja na ovaj način želi da upozna Tvrdjavu može da broji 30 osoba. Grup se okuplja pola sata ranije pre nego obizak krene, u 14,30 sati ispred Info centra TON-a na ulazu u Tvrdjavu.

Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine. Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com