Društvo

Obilazak okoline Jelašničke klisure

Uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Niška Banja, Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje akciju obilaska okoline Jelašničke klisure, u nedelju, 15. novembra 2020. godine.

 

 

„Obilazak ovog nižeg dela Suve planine sasvim je lagan, a na trasi ima atraktivnih vidikovaca odakle se uživa u pogledu na ogroman venac Suve planine, ali i na Jelašničku klisuru, selo Jelašnica, na Nišku Banju i na sam grad Niš“, poručuju u Planinarskom društvu „Preslap“.

Trasa je dugačka 13 kilometara, a počinje na izletištu Potkapina, na lokalnom putu od Jelašnice prema Gornjoj Studeni. U prvom delu akcije obilaze se atraktivni predeli iznad desne obale Jelašničke reke, a u drugom delu se prelazi na područje iznad leve obale. Od Potkapine, trasa vodi ka stenovitim formacijama Prozorac i Carevo korito, te vrh Radov kamen, koji je visok 581 metar i najviša je tačka na celoj trasi akcije. Sa Radovog kamena, učesnici akcije spuštaju se u selo Čukljenik, odakle prelaze na levu obalu Jelašničke reke. Na putu ka selu Jelašnica, izlazi se na vidikovce Inatovac (447 m) i Кobilica (337 m). Akcija se završava u selu Jelašnica, u dvorištu Osnovne škole „Đura Jakšić“, gde će biti poslužen besplatan ručak.

Foto: PD „Preslap“

„Edukativni karakter akcije ogledaće se i u prigodnim predavanjima o lekovitom bilju, za šta je zadužen poznati sakupljač, Novica Vidojković, iz sela Кunovica, na Suvoj planini“, najavljuju u „Preslapu“

Na akciju se odlazi redovnom linijom prigradskom saobraćaja, autobusom za Gornju Studenu, koji sa prigradske autobuske stanice polazi 15. novembra u 7 sati izjutra, a usputna stajališta su kod Suda, kod gradske bolnice, na Trošarini…

Pogodna linija za povratak je autobus koji polazi iz Gornje Studene u 16,10 sati, a ispred škole u Jelašnici dolazi u 16,20 sati.

„Za ovu akciju potrebna je uobičajena planinarska oprema, obuća i odeća. Treba u obzir uzeti jesenje vreme, te se obući slojevito, a obavezno poneti i jaknu, kapu i rukavice, kao i rezervnu majicu. Potrebno je nositi kvalitetnu obuću. Zbog podele besplatnog ručka, učesnici treba da ponesu i pribor za jelo i posude za jelo“, poručuju u „Preslapu“.

Foto: PD „Preslap“

Za ovu akciju nije potrebno posebno se prijavljivati, jedan od programskih ciljeva akcije jeste i uključivanje građanstva u rekreativne aktivnosti.

Akciju vodi Petar Ratković, koji je spreman da odgovori i na sva dodatna pitanja i pruži savete oko staze, kretanja, opreme, odevanja. Кontakt telefon Petra Ratkovića je 0695797585.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button