Društvo

Obeleženo 90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića, osnivača Vojne bonice u Nišu

U niškoj Vojnoj bolnici obeleženo je 90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića. Venac je na bistu položio upravnik bolnice sa saradnicima. Dr Vladan Đorđević bio je prvi upravnik Velike niške vojne bolnice za vreme Prvog svetskog rata. Bista se nije slučajno našla u kompleksu Vojne bolnice u Nišu, jer je upravo zaslugom pukovnika dr Vladana Đorđevića ova zdravstvena ustanova otpočela svoj rad deleke 1878. godine. Na predlog doktora Đorđevića osnovano je Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst Srbije.

Inicijativa da se bista dr Vladana Đorđevuća nađe u kompleksu Vojne bolnice potekla je od kolegijuma uprave sa ciljem da se jedna znamenita istorijska ličnost koja je ostavila neumitan pečat na slavnu istoriju ove ustanove, otrgne od zaborava. Njegova bista svedoči o njegovim liku i delu. Na njegov predlog je osnovana velika niška Vojna bolnica kod Čele kule, a on je u tom periodu obavljao dužnost načelnika Sanitetske službe pri Vrhovnoj komandi srpske vojske. Dr Vladan Đorđević je u to vreme formirao 18 poljskih vojnih bolnica i one su besprekorno funkcionisale tokom borbe za oslobođenje od Turaka u ovom delu Srbije. Centralna bolnica je bila Vojna bolnica u Nišu, a on je bio i prvi njen rukovodilac.

Nacrt i idejni projekat za bistu dr Vladana Đorđevića sačinio je niški arhitekta i društveni radnik Hadži Ivan Redi. U saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem urađena je bista visine 65 cenimetra koja prikazuje doktora Đorđevića u vremenu kada je bio osnovač Vojne bolnice u Nišu.

“Napraviti spomen obeležje za ličnost kao što je bio dr Vladan Đorđević nije ni malo jednostavno”, kaže Hadži Ivan Redi. “Treba odgovoriti istorijskim uslovima, njegovom liku i delu, ambijatalnim pitanjima. Uspeli smo u svemu tome”.

Foto: V.P.

Dr Vladan Đorđević je bio prvi školovani hirurg u Srbiji, karijeru kao vojni lekar započeo je 1871.godine, zatim je angažovan kao lični lekar kneza Miloša Obrenovića i svakako je ličnost koja je obeležila poslednje dekade 19 veka.

Dr Vladan Đorđević je medicinu studirao u Beču pod uticajem Josifa Pančića čuvenog srpskog lekara i botaničara, a znanje hirurga usavršio u Francuskoj. Osnivač je Srpskog lekarskog društva, jedan od osnivača Crvenog krsta Srbije, bio je ministar prosvete u Vladi Nikole Hristića, poslanik Srbije u Atini, a potom i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo postavljanju srpskih vladika u Makedoniji. Predsednik Vlade i ministar inostranih dela bio je od oktobra 1897. do jula 1900. godine. Preminuo je 1930. godine u sanatorijumu u Badenu.

Odlukom Srpske Akademije nauka i umetnosti ova godina je proglašena godinom dr Vladana Đorđevića, a izložba i otkrivanje njegove biste 22.janura 2020.godine u Nišu prve su manifestacije u Srbiji posvećene čuvenom lekaru i državniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com