Društvo

Obeleženo 79 godina od proboja logoraša

Na prostoru Memorijalnog kompleksa 12. februar  obeležena je 79. godišnjica proboja logoraša. Tim povodom vence su položili na spomen obeležje predstavnici grada, vojske, policije, izviđači, kao i brojne druge delegacije.

Po rečima Dragane Sotivrovski, gradonačelnice Niša, obeležavanje ovog datuma je podsećanje kako na logoraše koji su u tom proboju stradali tako i na one koji su preživeli.

„Ovaj kompleks nas podseća na ono što treba da čuvamo i drago mi je da sam danas upoznala porodice potomaka logoraša“, ističe Sotirovski ali je dodala i da Grad razmišlja o tome da narednih godine opredeli dodatna sredstva da se ovaj memorijalni kompleks adekvatno održava.

Foto: V.P.

„Uvek kada se nalazimo u ovakvim logorskim memorijalima na prvom mestu razmišljamo o ideji slobode koja je važna za svaki narod. Ta ideja slobode je nešto što je zatočenike u tim logorima držala i davala im nadu da će preživeti i ona je veoma važna da nas podstiče da istražujemo prošlost i da ne zaboravimo ovakva stratišta“, kazao je dr Goran Maksimović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

 

„Svako prećutkivanje zločina uvod je u neke buduće zločine koji će biti još strašniji i suroviji nego do sada“, dodao je Maksimović.

Nebojša Ozimić, kustos Narodnog muzeja u Nišu, ističe da je prva postavka otvorena 1967. godine i da se od tada Narodni muzej trudio da generacijama prenese sve ono što se događalo u Drugom svetskom ratu na prostoru logora na Crvenom krstu.

Bekstvo iz logora na Crvenom krstu 12. februara 1942. godine pokušalo je 147 logoraša, u tome je uspelo njih 105, poginula su 42 logoraša, a prilikom bekstva je ubijeno 11 stražara.

Pročitajte još…

BEKSTVO IZ LOGORA: Golim rukama na stražare i ka žicama. Od 147 njih 105 je uspelo da se probije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button