Društvo

Obeleženo 20 godina od stradanja civila u NATO agresiji

Parastostom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu je obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja.

Na današnji dan pre 20 godina NATO avijacija bombardovala je kasetnim bombama nekoliko ulica u blizini najveće niške pijace, Unverziteta i Kliničkog centra Niš, pri čemu je poginulo 16 ljudi, medju njima i jedna trudnica, a 18 je teško ranjeno.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur rekao je da je to bio jedan od najkravavijih dana u ratu.

„Prisećamo se onih koji su nevino stradali, a sve su žrtve bile nevino stradale i vojne i civilne. Činjenica je da je to bio jedan specifičan rat gde je čitava teritorija Srbije bila front, gde je svako dete, svaka beba moglo da bude meta“, izjavio je Banjdur.

On je kazao da agresor nikada neće moći da sa svog obraza spere ljagu ubijanja civila.

„Mi kao narod nikada nećemo moći da zaboravimo to što nam je uradjeno, naše žrtve i stradanje, a oprostićemo samo ako budemo mogli“, istakao je Bandjur.

Foto: NV

Medju onima koji su se 7. maja 1999. godine zatekli na pijaci kada je zasuta kasetnim bombama bio je i Ozren Vacić iz sela Leskovik kraj Niša.

„Kupovao sam nešto na pijaci, kada je to počelo da pada. Pucalo je na sve strane, ljudi su vrištali, plakali. Sa još nekim ljudima uspeo sam da se sakrijem u nezavršenu zgradu preko puta autobuske stanice i tako sam se spasio“, rekao je Vacić.

Vence na spomenik nastradalima u NATO agresiji položili su predstavnici grada Niša, Nišavskog okruga, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Srpsko-ruskog humaumanitarnog centra i boračkih organizacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com