Društvo

Obeleženo 150 godina od osnivanja Niškog komiteta

Pomenom i polaganjem venaca na spomenik protojereju Petru Ikonomoviću i na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana obeleno je 150 godina od osnivanja Niškog komiteta 1874.godine koji je dao veliki doprinos oslobođenju niških krajeva od Turaka i njihovom prisajedinjenju matici Srbiji.

Vence su položili dr Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zemanica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i predstavnici nekoliko udruženja.

Niški komitet je bila tajna organizacija, koja se borila za nacionalno oslobođenje srpskog naroda i koja je formirana u izuzetno teškim vremenima za srpski narod. Petar Ikonomović je sa članovima Komiteta uspeo da sačuva srpski identitet na jugu Srbiji uprkos pokušajima bugarizacije od strane Turaka. Njegov spomenik je otkriven pre nešto više od godinu dana na Starom groblju.

Na Starom groblju nalaze se grobovi još 17 članova Niškog komiteta, poput Koleta Rašića, Učitelja Tase, Todora Milovanovića, Todora Stankovića, Mihajla Božidaraca i drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com