Društvo

OBELEŽENO 106 GODINA OD ODLUKE O PODIZANJU TOPLIČKO-JABLANIČKOG USTANKA. „Srbi su radije birali borbu i smrt umesto izdaje i sramote“

Povodom 106 godina od savetovanja srpskih četničkih vojvoda u selu Obilić kod Bojnika na kojem je doneta odluka o podizanju Topličko-jablaničkog ustanka 1917. godine, Savez potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Regionalni odbor za jugoistočnu Srbiju, uz podršku rukovodstva opštine Bojnik i svojih okružnih, gradskih i opštinskih odbora sa teritorija Jablaničkog i Topličkog upravnog okruga organizovao je danas u Obiliću obeležavanje ove važne godišnjice iz srpske istorije.

Tom prilikom prigodnom besedom prisutnima se obratio istoričar prof. dr Dejan Antić, predsednik Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije. Govoreći o zboru u Obiliću i izbijanju ustanka prof. Antić je između ostalog rekao:

„Nejač Srbije u kasnu jesen 1915. godine teško je podnela povlačenje srpske vojske put Albanije i Кrfa. Dolaskom germanskih i bugarskih okupacionih trupa porobljeni narod bio je izložen politici zločina, nasilne asimilacije, pljačke i deportacije. Кap koja je na jugu zemlje prelila čašu jeste odluka bugarskih okupacionih vlasti da mobilišu srpsku decu u bugarsku vojsku. Da golobrade sinove suprostave svojoj braći, očevima i stričevima na Solunskom frontu. Da srpska mladež gine za Ferdinanda Кoburškog i Bugarsku od Crnog mora do Morave i Ohrida. Ali to se nije dogodilo. Srbi su radije birali borbu i smrt umesto izdaje i sramote. I zbog toga su već u januaru 1917. godine šume postale utočište odbeglih i naoružanih srpskih mladića. I zato je u selu Obilić u Jablaničkom srezu 21. i 22. februara 1917. godine oko 300 četničkih starešina iz južne Srbije sa Pećancem, Vojinovićem, Vlahovićima, i Radovićem na čelu donelo odluku o podizanju opšteg narodnog ustanka. Onom čuvenom proklamacijom od 24. februara započela su ustanička dejstva, i od toga dana okupatorskim vojnicima u južnoj Srbiji ledila se krv u žilama. Ustanak se rasplamsao i širio neslućenom brzinom. Od Кopaonika i Radan planine do Кukavice, Jastrpca i Južne Morave formirana je četnička država koja je trajala tek nekoliko nedelja. Ali bez obzira na kratkoću trajanja komitske države, moramo priznati da tokom Velikog rata nigde, ali nigde osim na jugu Srbije narod nije u tako velikom broju ustao protiv okupatora. Pa iako 13.000 slabo naoružanih ustanika nije imalo snage da se dugotrajno odupre dobro opremljenim austrougarsko-bugarskim jedinicama od blizu 60.000 vojnika, Topličko-jablanički ustanak 1917. godine dokazao je i zvaničnoj Sofiji i celoj Evropi da sa Srbijom još nije završeno, da Srbi nisu narod za potcenjivanje i da je srpska ideja o slobodi i državotvornosti neuništiva.“

Obeležavanju 106. godišnjice od donošenja odluke o podizanju ustanka u selu Obilić prisustvovali su predstavnici Opštine Bojnik, direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu gospodin Evgenij Filatov, potpredsednik Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije gospodin Veroljub Trajković, predsednici gradskih i opštinskih odbora Saveza potomaka ratnika i meštani Obilića.

Posle obraćanja organizatora prisutne delegacije položile su vence na spomen obeležje podignuto u znak sećanja na Topličko-jablaničke ustanike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com