Društvo

Obeleženi vojni praznici u Garnizonu Niš (FOTO)

U Kasarni „Mija Stanimirović” obeleženi su vojni praznici: 14. septembar, Dan artiljerije, Dan Mešovite artiljerijske brigade i Dan intendantske službe i 15. septembar Dan saobraćajne i Dan tehničke službe, dok su u Kasarni „Knjaz Mihailo” u Nišu, vojni policajci 3. bataljona Vojne policije obeležili 14. septembar, Dan Vojne policije.

Svečanosti u Kasarni „Mija Stanimirović” prisustvovao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a vojničkoj svečanosti Vojne policije u Kasarni „Knjaz Mihailo” prisustvovao je brigadni general Željko Tramošljika, načelnik štaba Komanda Kopnene vojske.
Na početku svečanosti, vojnicima i starešinama u Kasarni „Mija Stanimirović”, komandant Kopnene vojske čestitao je praznike, naglasio da su artiljerci uvek bili ponos Srpske vojske i poželeo puno uspeha u daljem radu.

Čestitajući praznik svim pripadnicima, komandantMešovite artiljerijske brigade pukovnk Dejan Novaković osvrnuo se na prošlost i tradicije jedinice kojom komanduje.

„Sa ponosom se sećamo uspeha naših slavnih predaka, koji su za nas uzor ljudskih i vojničkih vrednosti, borbenog duha i vojničke časti”, naglasio je pukovnik Novaković.

Svojim radom i zalaganjem, trudićemo se da nikada ne ukaljamo čast i obraz naših predaka i sve ono za šta su se oni svojom prolivenom krvlju i datim životima izborili, dodao je pukovnik Novaković.

Povodom obeležavanja vojnih praznika, komandant Kopnene vojske general Milosav Simović dodelio je stimulativne nagrade najboljim pripadnicima.

U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Mija Stanimirović” prikazano je naoružanje i oprema koje koriste pripadnici Mešovite artiljerijske brigade, kao i pripadnici intendantske, tehničke i sabraćajne službe.

Obraćajući se pripadnicima Vojne policije u kasarni „Knjaz Mihailo”, brigadni general Željko Tramošljika čestitao je vojnim policajcima praznik uz želje, da i dalje profesionalno i čestito obavljaju svoje zadatke koji nisu nimalo laki.

Potpukovnik Stevan Vučić, komandant 3. bataljona Vojne policije, čestitao je pripadnicima 3. bataljona Vojne policije 14. septembar, Dan vojne policije i rekao: da su Vojnu policiju od njenog formiranja do danas odlikovale disciplinivane, visokoprofesionalne a na dasve uvek borbeno spremne jedinice u kojima rade obučeni, časni i pošteni ljudi.

„Pripadnici bataljona nisu i neće zaboraviti one koji su položili svoje živote braneći ono najsvetije – svoju slobodu i slobodu svog naroda”, rekao je potpukovnik Vučić.

Budite ponosni što ste Vojni policajci i deo stroja Trećeg bataljona vojne policije, budite spremni da uvek nesebično pružite podršku i pomoć svom drugu, da zaštitite nedužne i ponosno nosite crnu beretku i beli opasač, dodao je potpukovnik Vučić.

U kasarni „Knjaz Mihailo” prikazano je naoružanje i oprema koje koriste pripadnici Vojne policije.
Dan artiljerije i Dan Mešovite artiljerijske brigade obeležava se 14. septembra. Tog dana 1918. godine je počela artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta, koja je trajala do početka proboja – 15. septembra u 05.30 časova. Blizu 2.000 artiljerijskih cevi oglasilo je početak dugo očekivanog napada savezničkih snaga na Solunskom frontu.

Pripadnici vojne policije obeležavaju svoj dan, u znak sećanja na 14. septembar 1955. godine kada je zvanično formirana Vojna policija tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Četrnaesti septembar je i Dan intendantske službe. Tog dana 1885. godine, ministar vojni, đeneralštabni pukovnik Jovan Petrović izdao je naredbu o Glavnom intendantstvu i administraciji Vrhovnog štaba.

Pripadnici tehničke službe obeležavaju kao svoj praznik 15. septembar – dan kada je 1891. godine, u barutani „Obilićevo“ kod Kruševca, započela proizvodnja nitroceluloznog (bezdimnog) baruta, što je omogućilo da kragujevački Zavod do 1901. godine osvoji proizvodnju municije 7×57 mm za puške „mauzer“ M 1899. Tokom 1908. godine linija za izradu pešadijske municije je obnovljena. Zahvaljujući razvoju i osavremenjavanju vojne industrije, Srbija se ubrzano pripremala za pobede u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Petnaesti septembar je i Dan saobraćajne službe. Tog dana 1908. godine, kralj Petar Prvi Karađorđević je izdao Ukaz o formiranju saobraćajne službe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com