Društvo

Obeležena „Plava nedelja” u Sokobanji: Važno je da razumemo osobe sa autizmom

Pod sloganom „Isti, a različiti” i u Sokobanji je nizom aktivnosti obeležena „Plava nedelja” posvećena osobama sa autizmom.

Ovaj događaj organizovan je na inicijativu lokalne samouprave i narodne poslanice Olivere Denić, u organizaciji i realizaciji Osnovne škole „Mitropolit Mihailo”, Kulturnog centra Sokobanja i Opštine Sokobanja.

Program obeležavanja počeo je minutom ćutanja za malenu Danku, devojčicu koja je tragično izgubila život u Banjskom polju, nadomak Bora.

“Aktivnosti u okviru „Plave nedelje” prilika je da se pokažu poštovanje, empatija i razumevanje. Jedni drugima pružamo podršku, stalno, uvek i na svakom mestu. Hvala još jednom svima, na jasan način pokazujemo koliko smo jedinstveni i solidarni”, kazala je direktorka škole „Mitropolit Mihailo” Tanja Gligorijević.

Da smo svi jednaki pod plavim nebom, u svom obraćanju istakla je većnica za turizam, kulturu, informisanje i omladinu Ana Milanović.

Olivera Denić, narodna poslanica

Narodna poslanica Olivera Denić navela je u svom telegramu da je na nama kao društvu i zajednici, deci i roditeljima, školi i svim organizacijama i učesnicima sokobanjskog javnog života, da obezbedimo uslove koji su optimalni za razvoj naših drugara sa autizmom.

“Na nama kao društvu i zajednici, deci i roditeljima, školi i svim organizacijama i učesnicima sokobanjskog javnog života, jeste da obezbedimo uslove koji su optimalni za razvoj naših drugara sa autizmom. Oni su drugačiji od nas. Kao i mi, i oni se između sebe razlikuju, sa sopstvenim osobenostima i pojedinostima. Mi MOŽEMO razumeti njih i njihove porodice i na taj način graditi sa njima divna prijateljstva. Dajmo im ljubav i razumevanje, a oni će nama dati mnogo više od toga“, stoji u obraćanju.

“Jedino tako ćemo ovu našu planetu i ovu našu zajednicu učiniti pravim domom za sve nas. Svi mi smo različiti, ali je važno da se u toj našoj različitosti međusobno spajamo i na taj način činimo jedni druge lepšim, boljim, pametnijim, sposobnijim i jačim”, rekla je direktorka Kulturnog centra Daliborka Stevanović, koja je za ovu priliku napisala i pesmu.

„Zvezda plava, zvezda mala sletela je na moj dlan…
Nešto mi je pokazala kao da je bio san.
Videla sam kako cveće peva kad je sunčan dan,
čula sam i miris neba što se spušta s oblaka.
Čula sam i pesmu sveta i skočila do visina
da dotaknem Zvezdu pravu koja me je naučila.”

Deci sa autizmom treba posvetiti više pažnje i ostalih dana u godine, a ne samo 2. aprila kada je njihov dan i u okviru „Plave nedelje”, istakla je Ljupka Tošić, pedagog OŠ „Mitropolit Mihailo”.

“Ponekad nam nije jasno zašto se neka deca ponašaju drugačije, a to je zbog toga što ih ne razumemo. Ne znamo koje su njihove potrebe, ne znamo dovoljno o njihovom problemu. Naš cilj kao škole, a i svih odraslih treba da bude da što više naučimo o problemima dece sa autizmom i da im omogućimo kvalitetno obrazovanje i sutradan život u društvenoj zajednici. Pre svega ne treba ih odbacivati zato što su drugačiji”, naglasila je Tošić.

Foto: Olivera Denić

Performans pesme i igre, uz plave balone, pripremili su učenici prvog razreda. Aktivnosti dece vodio je Vladica Minić, defektolog u OŠ „Mitropolit Mihailo”, koji se zahvalio i kolegama u seoskim školama koji su organizovali radionice povodom Svetskog dana autizma.

Prisustvovali su gosti iz Aleksinca i deca iz dnevnog boravka. Učestvovala su deca vrtića „Bucko” iz Sokobanje, kao i učenici specijalno kombinovanog odeljenja iz Sokobanje i osnovne škole, koji su imali radionicu na otvorenoim i aktivno učestvovali u igri i pesmi sa ostalom decom.

Izvor: Soko pres

Foto: Olivera Denić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com