Region

Obeležena gradska i crkvena slava u Svrljigu

Svetom Liturgijom u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene, te litijom oko crkve i presecanjem slavskog kolača, juče je obeležena gradska i crkvena slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Svrljigu.

Marko Miladinović, PR predsednika Opštine Svrljig

Po prvi put ove godine obeležavanje slave traje tri dana a otpočelo je u subotu, 1. juna otvaranjem manifestacije “Dani cara Konstantina i carice Jelene”.

Ovogodišnji kolačar slave Marko Miladinović, PR predsednika Opštine Svrljig, pozdravljajući goste i okupljene vernike, čestitao je slavu svim pravoslavnim Hrišćanima koji slave i obeležavaju ovaj dan.

Zbog kiše i lošeg vremena Litija je nošena u dvorištu, a kolač je presečen u Crkvi.

Pored mnogobrojnih vernika i građana Svrljiga, ovoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici opštine Svrljig i Knjaževac, predsednica Skupštine opštine Svrljig Tatjana Lazarević, zamenik predsednika opštine Svrljig Gradimir Milosavljević, zamenik predsednika Skupštine opštine Knjaževac Igor Stevanović i direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i narodni poslanik Milija Miletić.

Foto: M.M.

Kolač za narednu godinu, od ovogodišnjeg kolačara Marka Miladinovića, preuzeo je preduzetnik Miloš Mihajlović vlasnik firme Dunđer iz Svrljiga.

U svrljigu je po prvi put održana i manifestacija ,,Dani cara Konstantina i carice Jelene”.

Ova manifestacija se po prvi put u istoriji organizuje u našoj opštini i to na inicijativu svrljiških paroha Nikole Miljkovića i Mladena Marinkovića, kao i direktora Centra za turizam, kulturu i sport Miroslava Markovića i ovogodišnjeg kolačara slave Marka Mila

,,Dani cara Konstantina i carice Jelene” ove godine trajali su tri dana, od 1. do 3. juna, a u okviru obeležavanja prvog festivalskog dana, pored ustaljene posete Crkvi i služenju Svete Liturgije, zainteresovani građani mogli su da pogledaju film ,,Konstantinovo nasleđe” koji je bio prikazivan u crkvenim prostorijama.

Drugi dan manifestacije obeležen je u sali Centra za turizam, kulturu i sport bogatim kulturno-umetničkim i zabavnim programom. Na otvaranju nastupili su članovi crkvenog hora, Lazar Savić Čumburleja, Filip Savić, Kulturno umetnička društva Svrljig, Prekonoga i Beloinje, kao i članovi Dramske sekcije Srednje škole u Svrljigu.

Parosi Nikola Miljković i Mladen Marinković učesnicima su uručili zahvalnice za učešće na prvoj manifestaciji ,,Dani cara Konstantina i carice Jelene”, za promociju i nesebičnu pomoć pojedinaca, te predstavnicima organizacija, ustanova i novinarima.

Po rečima organizatora, ova manifestacija zaslužuje da postane tradicionalna i da se Dani cara Konstantina i carice Jelene obeležavaju svake sledeće godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com