Društvo

Obeležena godišnjica stradanja 16 građana Niša tokom NATO agresije

Parastostom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije obeležene su 22 godine od kada je Niš zasut kasetnim bombama od kojih je nastradalo 16 civila, među kojima i jedna trudnica, dok je 19 osoba ranjeno.

Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije izjavio je da su se na današnji dan pre 22 godine NATO zločinci obračunavali sa “nepostojećom vojskom” pored pijace i Univerziteta.

“Obračunavali su se sa nedužnim civilima, sa nemoćnim, sa ženama, decom, starima, nerodjenom bebom, upotrebivši kasetnu municiiju, najubitačnije oružje, inače zabranjeno”, istakao je Lazarević.

Kazao je da se i danas, kao i svakoga dana u protekle 22 godine pitamo zašto su NATO zločinci ubijali naše sugrađane.

“Pitamo se i do kada će ovaj stravični zločin ostati bez kazne kada se znaju imena pilota koji su poubijali naše sugradjane, znaju se imena njihovih komandanata i njihovih mentora – Klintona, Blera, Širaka, Kola…Sva ta imena se nalaze u presudama Savezne Republike Jugoslavije za počinjene zločine”, rekao je Lazarević.

Penzionisani vojni deminer Sladjan Vučković, koji je prilikom deminiranja Kopaonika od kasetnih bombi ostao bez obe ruke, izjavio je da 7. maj predstavlja dan stida i bezobrazluka za sve NATO agresore jer su napali kasetnim bombama civile koji su se vraćali sa pijace ili bili u svom dvorištu.

Foto: B.LJ.

“Kasetno oružje je vrlo podmuklo oružje namenjeno ubijanju i nakon bombardovanja. Godinama nakon bombardovanja ostaje na terenu i predstavlja latentnu opasnost”, rekao je Vučković.

Kazao je da, prema podacima Centra za razminiranje Ministarstva odbrane na teritoriji naše zemlje postoji i sada 2.500 kvadratnih metara kontaminiranih kasetnim bombama.

Vence na Spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici Vojske Srbije, policije, grada Niša i gradskih opština, članovi porodica žrtava i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com