Društvo

Obeležena 92. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, osnivača Vojne bolnice u Nišu

Polaganjem venaca u niškoj Vojnoj bolnici obeležena je 92. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, načelnika saniteta, osnivača i prvog upravnika Vojne bolnice u Nišu. Osim Vojne bolnice, dr Vladan Đorđević je osnivač i Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Njegova bista koja se nalazi u krugu Vojne bolnice na samom ulazu zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i danas podseća da je njima na prvom mesti briga o zdravlju pacijenata i da su oni čuvari tradicije duge već 145 godina.

Vence na bisti u kompleksu Vojne bolnice položili su potpukovnik dr Miodrag Stanković, pomoćnik upravnika za lečenje zajedno sa predstavnicima Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta.

Dr Vladan Đorđević je osnovao i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice 1878. godine, danas Vojne bolnice. Bio je lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Dr Vladan Đorđević je rođen 1844. godine u Beogradu, umro u Badenu 1930. godine.

„Pod uticajem Josifa Pančića, opredelio se za studije medicine u Beču, gde je doktorirao 1869. godine. Specijalizaciju iz hirurgije završio je u Beču kod čuvenog profesora Bilrota i bio je prvi školovani hirurg u Srbiji. Da bi usavršio svoje hirurško znanje, uz dopuštenje srpske vlade, odlazi u Francusko- pruski rat i uključuje se u rad pruskog saniteta. U ovom ratu u blizini Frankfurta, Đorđević je organizovao ratnu bolnicu, što mu je donelo vojni čini pohvale hirurga Langeberka“, kazao je potpukovnik dr Miodrag Stanković dodajući da svima koji danas rade u Vojnoj bolnici čast da se nalaze na putu koji je označio upravo dr Vladan Đorđević i svi zajedno slede njegovu vizuju.

Dr Vladan Đorđević je bio i vojni lekar i šef hirurškog odeljenja vojne bolnice u Beogradu od 1871. Jedan je od osnivača Srpskog lekarskog društva (1872) i pokretač časopisa Srpski arhiv za celokupno lekarstvo (1874). Od 1873.godine obavljajo je dužnost ličnog lekara kneza Milana.

Jedan je od glavnih osnivača Crvenog krsta u Srbiji (1876). U prvom srpsko-turskom ratu (1876) bio je načelnik sanitetske službe vrhovne komande Srpske vojske.

Osnovao je i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice (1878), Vojne bolnice Niš danas. Načelnik je civilnog saniteta Srbije od 1879., a 1881. godine je isposlovao njegovu široku reformu. I u srpsko-bugarskom ratu 1885/6 je načelnik sanitetske službe vrhovne komande.

Đorđević je bio predsednik beogradske opštine1884-1888, a ministar prosvete i privrede 1888. godine u vladi Nikole Hristića. Potom prelazi u diplomatiju kao poslanik Srbije u Atini od 1891. godine i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo postavljanju srpskih vladika u Makedoniji. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 23. januara 1888. godine, a za redovnog 15. novembra 1892. godine. Predsednik je vlade i ministar inostranih dela od 11.oktobra 1897. do 12.jula 1900. godine.

Bista dr Vladanu Đorđeviću u kompleksu ove ustanove otkrivena je 22. januara 2020. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com