Društvo

Obeležena 91. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića u Vojnoj bolnici u Nišu

Polaganjem venaca u niškoj Vojnoj bolnici obeležena je 91. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, načelnika saniteta, osnivača i prvog upravnika Vojne bolnice u Nišu.

Dr Vladan Đorđević je osnovao i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice 1878. godine, Vojne bolnice danas.

Bio je lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Rođen je 1844. godine u Beogradu, umro u Badenu 1930. godine.

 

„Jedini tvorac na ovim prostorima, ne samo Vojne bolnice, već i današnjeg Univerzitetskog kliničkog centra, tada okružne bolnice u Nišu. Čovek koji je objedinio i diplomatiju i struku“, rekao je dr Goran Milojković, pomoćnik upravnika za lečenje“.

Prema njegovim rečima, ova bolnica je tada formirana na prostoru gde je već postojala vojna turska bolnica, a sa preuzimanjem bolnice, preuzeti su i turski ranjenici koji su tretirani na isti način kao i srpski.

„Bolnica je osnovana nekoliko dana od oslobađanja od Turaka. Od tog perioda do danas bolnica je promenila nekoliko imena, ali je uvek ostala na istom prostoru, imala istu namenu i delila istu sudbinu našeg naroda“, kazao je Milojković“.

 Bista dr Vladanu Đorđeviću u kompleksu ove ustanove otkrivena je 22. januara 2020. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com