Društvo

Obeležena 91. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića u Vojnoj bolnici u Nišu

Polaganjem venaca u niškoj Vojnoj bolnici obeležena je 91. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, načelnika saniteta, osnivača i prvog upravnika Vojne bolnice u Nišu.

Dr Vladan Đorđević je osnovao i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice 1878. godine, Vojne bolnice danas.

Bio je lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Rođen je 1844. godine u Beogradu, umro u Badenu 1930. godine.

 

“Jedini tvorac na ovim prostorima, ne samo Vojne bolnice, već i današnjeg Univerzitetskog kliničkog centra, tada okružne bolnice u Nišu. Čovek koji je objedinio i diplomatiju i struku”, rekao je dr Goran Milojković, pomoćnik upravnika za lečenje”.

Prema njegovim rečima, ova bolnica je tada formirana na prostoru gde je već postojala vojna turska bolnica, a sa preuzimanjem bolnice, preuzeti su i turski ranjenici koji su tretirani na isti način kao i srpski.

“Bolnica je osnovana nekoliko dana od oslobađanja od Turaka. Od tog perioda do danas bolnica je promenila nekoliko imena, ali je uvek ostala na istom prostoru, imala istu namenu i delila istu sudbinu našeg naroda”, kazao je Milojković”.

 Bista dr Vladanu Đorđeviću u kompleksu ove ustanove otkrivena je 22. januara 2020. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sta se dogadja sa najavljenom rekonstrukcijom iste. Koliko me secanje sluzi predsednik je najavio pocetak do kraja ove godine. Maca pojela jezik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com