Društvo

Obeležena 78. godišnjica bekstva iz Logora na Crvenom Krstu

Polaganjem venaca i opelom obeležena je 78. godišnjica od proboja Logora na Crvenom Krstu u Nišu. Na današnji dan, 1942. godine, 147 logoraša pokušalo je bekstvo, a u tome je uspelo njih 105.

Logor je osnovan septembra 1941. godine, a rasformiran je 14. septembra 1944. godine.

“Ono po čemu je Logor na Crvenom Krstu poznat i prepoznatljiv u svetu jeste prvo organizovano bekstvo iz bilo kog nacističkog logora. Već od 1945. godine krenulo se sa obeležavanjem ovog dana i u tom dugom nizu godina obeležava se i dan danas”, rekao je Nebojša Ozimić, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu.

Foto: NV

Pored predstavnika Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i udruženja, obeležavanju godišnjice proboja logora tradicionalno su prisustvovali i izviđači.

Oni na ovaj dan organizuju Marš – tragom niških logoraša, kojim odaju počast stradanju, hrabrosti i patriotizmu niških logoraša.

Foto: NV

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur poručio je da su Srbi uvek bili na pravoj strani i to ne na strani pobednika, već na strani onih koji su se borili za slobodu, za pravo na postojanje i na život.

Memorijalni kompleks “12. februar” već 78 godina čuva od zaborava stradanja ne samo srpskog, već i svih naroda koje je zahvatio Drugi svetski rat.

Bekstvo 12. februara 1942. godine , Logor Crveni Кrst i Bubanj

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com