Društvo

Obeležena 213. godišnjica Čegarskog boja (FOTO)

U dvorištu spomen-kompleksa Ćele-Kula održan je parastos srpskim junacima koji su herojski stradali u čuvenom boju na Čegru, a zatim je kraj spomenika na Čegru položeno cveće i odata počast nastradalima.

Vence je položila delegacija Grada, predstavnici Vojske Srbije i drugih boračkih udruženja.

“Spomenici prošlosti su obeležje Grada, dokaz njegovog porekla i značaja. Oni vežu prošlost, sadašnjost i budućnost, vezuju nas sa našim precima. Spomenici u sebi sadrže duh predaha, govore o njihovim patnjama,  stradanjima, borbama za bolji život , bolju budućnost, ljubavi o otadžbini”, kazala je Dusica Davidović zamenica gradonačelnice.

Bitka na Čegru je simbol Srpske želje za slobodom, u toj borbi poginulo je na hiljade srpskih vojnika.

[meta_gallery_carousel]

Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja istakao je značaj godišnjice koje je velika za čitav naš narod.

“Ova velika godišnjica nije velika samo samo grad Niš, već za čitav Srpski narod. Zahvaljujućim ovakvim događajim, Srbija je slobodna i napredna zemlja.Danas se sećamo svih koji su svoje živote položili za slobodu da bi mi danas živeli u miru”, objašnjava Kapor.

Obeležavanje gradske slave počelo je u jutarnjim časovima Svetom liturgijom i parastosom u Kapeli Sv. besrebrenika Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice.

Podsetimo, na današnji dan, 31. maja 1809. godine na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sinđelić. Da bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com