Društvo

Obeležen Svetski dan turističkih vodiča (FOTO)

Svetski dan turističkih vodiča, kao i 20 godina rada Udruženja vodiča u Nišu, obeležen je besplatnim turističkim turama i obilaskom znamenitosti Niša i okoline. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan daleke 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.

Mešovita tura, uz priče o najranijoj istoriji grada i pominjanje civilizacija koje su ostavile trag u našem Gradu, prošetala je Tvrđavom, koja ove godine obeležava 300 godina.

Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča bila je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča.

Zainteresovani su zahvaljujući turističkim vodičima mogli da dožive putovanje kroz Prvi Svetski rat, koje se odnosu na obilazak autobusom centar grada, posetu Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, čuli priču o podvizima srpske vojske tokom Prvog Sv.rata, o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu… Nakon toga, grupa je otišla do Malče i posetila vinski podrum.

“Sad već tradicionalno, jedan autobus otišao je putem istorije i vere. Govorili smo o istoriji, o borcima i ljubavi. Ljubavi prema otadzbini, ljubavi prema bliznjima i ljubavi prema veri. Uživali smo u atmosferi i miru manastira u Adrovcu, napili se vode u manastiru Sveti Roman i besedili o jednom čuvenom vojskovođi”, kazali su iz Udruženja turističkih vodiča Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com