Društvo

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: U Nišu nema nestačice krvi (FOTO)

Povodom Svetskog dana, niški Crveni Krst uručio je svečana priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta, kao i zahvalnica školama i učenicima koji su pobedili na konkrusu „Krv život znači“ u svim kategorijama.

Ove godine, kao i prethodnih, među nagrađenim radovima učenika koji su pristigli na nivou Srbije u kategoriji SMS poruka, ima i učenika niških škola. Prvo mesto osvojila je učenica Prehrambeno-hemijske škole Danica Miljković, a treće mesto u kategoriji vizuala osvojio je učenik Umetničke škole Niš Dimitrije Kitić.

Foto: J.M.

„Zahvaljujući velikim humanistima i njihovoj nesebičnosti obezbeđujemo da zdravstveni sistem normalno funkcioniše. Ove godine je predstavnik Crvenog krsta Niš osvojio prvo mesto na nivou Srbije u kategoriji SMS poruka, i treće mesto u kategoriji vizuali“, izjavila je Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš.

Kako navodi, Niš je jedan od retkih gradova gde su nestašice krvi retkost u Nišu.

Foto: J.M.

„Ova godina daje nagoveštaj da ćemo verovatno prebaciti tu magičnu brojku od 40.000 po prvi put. Trenutno nema nestašica krvi, Zavod raspolaže sa dovoljno rezervi krvi i danas su naše ekipe na terenu, imamo četiri ekipe koje će ujedno danas obeležiti i Svetski dan dobrovoljnog davanja krvi izvođenjem tih akcija na terenu“, doktor Slađan Stojanović iz Zavoda za transfuziju u Nišu.

Pozivajući sve mlade ljude,  da se priključe akcijama doborovoljnog davanaj krvi, govorio je i njegovom pozitivnom uticaju na čitav organizam i na regeneraciju krvnih elemenata i ćelija samog davaoca.

“Nije dovoljno da neko sam jedanput da krv, potrebe za krvlju su svakodnevne i bilo bi idealno kad bi svaka zdrava i sposobna osoba bar dva puta godišnje dala krv“,  poručuje on.

Svetozaru Nedeljkoviću, danas je uručeno priznanje za jubilarno 50. dobrovoljno davanje krvi. Svetozar je postao dobrovoljni davaoc krvi još tokom studentskih dana u želji da pomogne onima kojima je to nephodno budući da je mu je kako kaže, retka krvna grupa.

“Ako sam pomogao nekome tokom ovih 50 davanja, drago mi je, to je najveći motiv za davanje. Krv inače dajem na tri četiri-meseca. Svim potencijalnim davaocima poručujme da se pre samog davanja informišu o samom značaju i doniraju krv ukoliko su zdravstveni podobni”, kazao je Nedeljković.

Podsetimo, minulog vikenda u niškoj Tvrđavi održano je Međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći i realističkom prikazivanju povreda, stanja i oboljenja

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com