Društvo

Obeležen Sveti Pantelejmon bez Pantelejskog vašara

Gradska opština Pantelej je obeležila svoju krsnu slavu i praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona – sveca i zaštitnika po kome nosi ime u Pantelejskoj crkvi.

Zajedno sa sveštenstvom i građanima koji slave ovaj praznik, opštinska slava obeležena je molitveno liturgijski uz tradicionalno sečenje slavskog kolača koji je presekao Vladika niški, gospodin Arsenije po završetku jutarnje svečane liturgije.

Tom prilikom, posebnim crkvenim priznanjem – arhijerejskom gramatom, Vladika Arsenije zahvalio se predsedniku Gradske opštine Pantelej, Bratimiru Vasiljeviću za istrajnu odanost Crkvi, iskazanu pomoć u obnovi svih crkvenih zdanja na području Opštine i posebno Hramu Svetog Pantelejmona tokom proteklih godina plodne saradnje i uzajamne podrške.

“Slavu smo obeležili skromno zbog sveukupne situacije u kojoj se  nalazimo u crkvi Svetog Pantelejmona. Nije onako kako smo to radili zadnjih godina jer smo morali da  ispoštujemo mere koje su naložene da ne bismo ugrozili živote građana. Kolač je preseako Vladika niški Arsenije”, kazao je Bratimir Vasiljević koji je ovu priliku iskoristio da svom žiteljima Gradske opštine Pantelej čestita slavu, kao i  građanima Niša i svim Srbima koji slave ovog svetitelja.

“Nadam se da će već iduće godine opština da se vrati tradicionalnoj proslavi sa mnogo više građana onako kako smo navikli”, dodao je Vasiljević.

Dan dan Svetog Pantelejmona je do ove godine  u porti i obližnjim ulicama pored porte crkve održavao Pntelejski vašar, jedan od najvećih u ivom delu Srbije. Naroda je bilo uvek puno, dvorište je bilo ispunjeno decom i ljudima koji su se tiskali oko ringišpila i ostalih vašarskih zanimacija, mirisalo je sve na pljeskavice i mekike koje su bile neizostavna poslastica za sve posetioce. Tako je bilo od ranih jutranjih do kasnih noćnih sati. U ulici pored ctkvene ograde zanatlije su nudile svoje proizvode, a Nišlije su znale tog dana i na tom mestu da nabave ono čega nema u prodavnicama.

Ove godine je sve bilo drugačije, ali narod se i pored toga okupio u porti crkve. Neki od njih su se pričestili posle liturgije, a dvorište porte se polako punilo. Ljudi su dolazili sa decom da predahnu u hladu drveća koje raste u porti, da se deca malo poigraju, da zapale sveće, a onda se vrate svakodnevnim obavezama. I sve to uz poštovanje mera Kriznog štaba. Bilo je sveta, ali ne i masovnog okupljanja, nosile su maske i držala distanca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com